Dünya genelinde her 8 kadından birinin meme kanseri ile karşı karşıya olduğu ortaya konan araştırmalara göre, meme kanseri ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak ön plana çıkıyor. Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi'nde görev yapan Meme Radyolojisi Uzmanı Dr. Derya Deniz Altıntaş, meme kanserinin erken teşhisinin tedavi sürecini hızlandırdığını vurguladı.
Meme Kanserinde Erken Tanının Rolü
Dr. Altıntaş, tanısal meme biriminde özellikle mikrokalsifikasyonlarla ilişkilendirilen erken tanının, meme kanserinin teşhisi için kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Hastanenin bu biriminde özellikle şüpheli durumdaki hastaların kabul edildiğini ifade eden Altıntaş, tanı, tedavi yönetimi ve takip süreçlerinin multidisipliner bir yaklaşımla gerçekleştirildiğini söyledi. Meme kanserinde erken tanıda önemli olan mamografide görülen mikrokalsifikasyonlara yönelik hizmetin, bu birimde tek olarak sunulduğunu vurgulayan Altıntaş, hasta sürecinin sağlıklı bir şekilde yönetilmesinin birinci öncelikleri olduğunu dile getirdi.
Meme Kanseri İle Mücadelede Toplumun Rolü
Altıntaş, dünya genelinde her 8 kadından birinin meme kanseri ile karşılaştığı bir gerçeği hatırlatarak, kadınların rutin taramalara düzenli olarak gitmelerini önemle vurguladı. Özellikle 20 yaşından sonra kadınların kendi kendilerine elle muayene yapmayı öğrenmelerini isteyen Altıntaş, 30 yaşından sonra yılda bir defa ultrason kontrolü yaptırmalarını ve 40 yaşından sonra mamografi ve ultrason içeren rutin taramaları aksatmamalarını tavsiye etti. Rutin taramaların yanı sıra, özellikle elle hissedilen bir kitle durumunda hiç beklemeden doktora başvurmanın önemine vurgu yaptı.