AKP'nin 2014 yılında yapılacak yerel seçimlerde avantaj sağlamak, Antalya ve İzmir başta olmak üzere büyük kentlerde belediye başkanlıklarını kazanmak düşüncesiyle Meclis'e getirmeye hazırlandığı 'Bütünşehir Yasası' Antalya'da 74 belde belediyesinin kapanmasına yol açacak. Kapanma tehdidi altında bulunan belde belediyelerinin başkanları yasa değişikliğine sıcak bakmıyor, sıkıntı yaşanacağını söylüyor.
5747 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un Geçici 1''nci maddesinde yapılan değişiklikle yüzlerce belde belediyesinin kapısına kilit vurulacak. Antalya'da ise bu sayı 16 ilçede 74 belde olarak açıklandı. Belediye başkanları, belde belediyelerin kapısına kilit vurulmak istenmesine sıcak bakmıyor ve sıkıntılar yaşanacağını söylüyor.
TURİZİM BELDELERİ DE VAR
Yeni yasayla birlikte Antalya'da da, aralarında Side, Alaçatı, Armutalan, Göltürkbükü, Turgutresi, Yalıkavak, Mahmutlar gibi turizm beldelerinin de olduğu 16 ilçedeki 74 belde belediyesinin kapısına kilit vurulacak. Bu belediyeler, ilçe belediyelerinin kontrolünde olacak. Bu süreç yaklaşan yerel seçimlere kadar normal olarak işleyecek. 2013 yılı kasım ayında yapılacak seçimlerle birlikte belde belediyelerin faaliyetleri de sona erecek. Ayrıca ilçe belediyeler de merkez belediyelere bağlanacak.
Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Side Belediye Başkanı A. Kadir Uçar, uygulamayı olumlu bulduğuna dikkat çekerek, marka olan kentlerin de statülerinin korunması gerektiğini savundu. ''Türkiye'de şu anda o kadar çok belde belediyesi var ki bunların bir çoğu bırakın belde halkına hizmet götürmeyi kendi çalışanlarının maaşlarını dahi ödeyemiyorlar'' diyen Başkan Uçar sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu tür belde belediyeler, yetersiz ve güçsüz durumdalar. Bu anlamda bu belediyelerin kaldırılıp birleştirilerek statülerinin güçlendirilmesini olumlu karşılıyorum. Ancak burada gözden kaçmaması gereken bir durum var. Marka olmuş kentlerimizin korunması gerekiyor.'' Side'nin arkeolojik bir alana yayıldığını ve turizmde marka olmuş özellikle Avrupa ve İskandinavya'da çok iyi tanınan bir belde olduğunu hatırlatan Uçar, ''Side Belediyesi, halka götürdüğü hizmetler ve restorasyon çalışmalarıyla faal bir durumda. Genelde bu gibi kararlar nüfus yoğunluğuna göre alınıyor. Side'nin kış nüfusu 11 bin ancak, 9 ay boyunca 80 bin kişiye hizmet veren bir belediyesi var. Marka kentlerimizi korumalıyız. Statülerini tutmalı ve bu beldelerde yerinden yönetime devam etmeliyiz. Side gibi bir markayı yaratmak kimi zaman 50 yıl sürebilir'' dedi.
Finike Sahilkent Belde Belediye Başkanı Ömer Çırpar da, kanuna karşı söylenebilecek bir şey olmadığını belirterek, ''Yeni Büyükşehir yasası ve kapatılacak belde belediyelerle ilgili çok bilgim yok. Ancak, bu düzenleme yapılırken sonuç iyi hesap edilmiştir. Türkiye genelinde bu konunun bir takım sıkıntılar getireceğini düşünüyorum. Olumlu yönleri olacağı gibi olumsuz yönleri de olacağını düşünüyorum. Pozitif ya da negatif bir şeyler söylemek için erken'' diye konuştu.
Göynük Belediye Başkanı Necati Topaloğlu da, yeni Büyükşehir Yasası'na göre; Kemer'e bağlanacaklarını belirterek, ''Biz nüfusu 6 bin 500 olan ve hiç borcu bulunmayan bir belediyeyiz. Biliyorsunuz burada bir referandum oldu ve halk Konyaaltı Belediyesi'nden koparak mahalle olmak istiyor. Bu nedenle burada çok acil müdahale edilmesi gereken konular olur. Bu işin sonunda vatandaş mağdur olacak. Ateşin yanında duran ısınır misali. İşler rahat yürümez. Sıkıntı yaratacaktır, bu uygulama. Ancak kanuna karşı yapılacak bir şey yok'' dedi.
Serik'e bağlı Kadriye Belediye Başkanı İsmail Şahin de, belde belediyelerin kapatılmasına çok sıcak bakmadığını söyledi. Kışın 5 bin 200 olan nüfuslarının yazın 30 binlere ulaştığını da belirten Başkan Şahin, ''Uygulamanın gerçekleşmesi halinde, başta hizmet ve işlemler aksayacaktır. Böyle bir çalışmanın gerekli altyapı oluşturulmadan yapılmasını da çok uygun bulmuyoruz. Bölgemizde 19 tane otel var. Bu tür beldelerin statülerinin korunması gerektiğini düşünüyoruz'' diye konuştu.
Antalya'da kapanacak 74 belde belediyeler arasında AKSU: Karaöz, AKSEKİ: Bademli, Cevizli, Güçlüköy, Kuyucak, Süleymaniye, Yarpuz ALANYA: Avsallar, Cikcilli, Cıplaklı, Demirtaş, Emişbeleni, Güzelbağ, Kargıcak, Kestel, Konaklı, Mahmutlar, Oba, Okurcalar, Payalar, Tosmur, Türkler, Yeşilköy DEMRE: Beymelek DÖŞEMEALTI: Bademağacı, Dağbeli, Ekşili, Karaveliler ELMALI: Akçay, Yuva FİNİKE: Hasyurt, Sahilkent, Turunçova, Yeşilyurt GAZİPAŞA: Kahyalar GÜNDOĞMUŞ: Köprülü, Ortaköy, Senir İBRADI: Ormana KAŞ: Gömbe, Kalkan, Kınık, Ova, Yeşilköy KEMER: Çamyuva, Göynük, Tekirova KORKUTELİ: Bozova, Büyükköy, Çomaklı, Küçükköy, Yelten, Yeşilyayla KUMLUCA: Beykonak, Mavikent, Adrasan MANAVGAT: Çolaklı, Evrenseki, Gündoğdu, Ilıca, Kızılot, Oymapınar, Sarılar, Side, Taşağıl SERİK: Abdurrahmanlar, Belek, Belkıs, Boğazkent, Çandır, Gebiz, Kadriye, Karadayı, Yukarı Kocayatak bulunuyor.
Anayasa Mahkemesi, 862 belde belediyesinin köye dönüşmesinin iptal edilme talebini bir madde hariç reddetti. Dava açan beldeler köy olmaktan kurtuldu. Anayasa Mahkemesi, nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliğinin kaldırılmasına ilişkin 5747 sayılı Yasa'nın bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açılan davayı sonuçlandırdı. Buna göre sayım yapılırken nüfusu 2000'in altında olan beldelerden, kanunun Resmî Gazete'de yayımlandığı tarihte nüfusu 2 binin üzerine çıkanlar kapsam dışında kaldı. Ayrıca, kültür, turizm koruma ve gelişim içerisinde olanlar ve turizm öncelikli beldeler de kapanmayacak. Kanunun geçici 1. maddesinin birinci fıkrası ise Anayasa'ya aykırı bulundu. Söz konusu fıkra, nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesinin tamamının kapanmasını öngörüyordu. Ancak kararla birlikte, turizm öncelikli belediyeler ve kanunun Resmî Gazete'de yayımlandığı tarihte nüfusu 2 binin üzerine çıkanlar kapsam dışında kaldı. Diğerlerinin tüzel kişiliği sona ererken, 43 yeni ilçenin kurulması da kesinlik kazandı. Büyükşehir sınırları içerisindeki ilk kademe belediyeleri, yerel seçimle birlikte mahalleye dönüşecek. Mahkeme, CHP'nin iptal talebini reddederken, bazı belediyeleri ise kapanmaktan kurtardı. Karara göre, 862 beldenin 'hepsi' yerel seçimlerden sonra köy olmayacak. Adrese dayalı nüfus sayımı sonuçlarına yasal süresi içinde iptal davası açan, yasanın yürürlüğe girdiği 22 Mart 2008 tarihinden önce nüfusu 2 binin üzerine çıkan belde belediyeleri kapatılmayacak. Ayrıca, kültür, turizm koruma ve gelişim bölgesinde kalanlar ile 2008 yılında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca turizm öncelikli olarak gösterilen beldelerdeki belediyelerin tüzel kişiliği de devam edecek. Turizm öncelikli 100 civarında belde belediyesinin bulunduğu belirtiliyor. Mahkeme, büyükşehirlerdeki 283 ilk kademe belediyesinin kapatılması ve 43 yeni ilçe kurulmasına ise onay verdi. Aralarında Ankara ve İstanbul'un da bulunduğu çeşitli illerde 43 yeni ilçenin kurulması Anayasa'ya uygun bulundu.