Ramazan ayında iftar menüsü vatandaşların en çok öneri araştırdığı konulardan biri. Ramazan ayının 2. gün iftarı için geleneksel tatlardan oluşan özel iftar menüsü Kahramanmaraş yöresine ait yemeklerden oluşuyor. Kültür Portalı'ndan Kahramanmaraş yöresine ait Ekşili Et Kabağı Sulusu, Ürtmekli Çökelek Böreği, Maraş Tarhana Çorbası, İncir İlendisi tariflerini aşağıda bulabilirsiniz.
Maraş Tarhana Çorbası
Maraş Tarhana Çorbası, özel tarhanası ve lezzetli malzemeleriyle sofralarınıza şölen katmaya geliyor.
Maraş Tarhana Çorbası Tarifi (6 - 8 Kişilik)
Hazırlık Süresi: 30 dakika
Malzemeler:
- 500 gram kuru özel Maraş tarhanası
- 4-5 diş sarımsak
- Tuz, yağ, Maraş kırmızı pul biberi, kuru nane
- 1-2 adet şalgam
Yapılışı:
- Tarhana ister akşamdan ister 1-2 saat önceden ıslatılır.
- Çorba pişirilmeden önce ekşiliği ayarlamak için ıslatma suyunun bir kısmı dökülür.
- Islanmış tarhananın kaldıracağı kadar su ayarı yapılır.
- Pişen çorba tahta kaşıkla özenir, dövülür ve kıvam verilir.
- Çorba taze yoğurt ve et suyu ilavesiyle de tüketilebilir.
- Çorbanın tuzu ayarlanır.
- Çorba yüzeyine yağda pembeleştirilen sarımsak, kuru nane ve kırmızı pul biber dökülür.
- Küp küp haşlanmış şalgam da ilave edilir.
Püf Noktası:
Akşamdan 1-2 taşım kaynatılıp ıslatılan tarhana kolay pişer, bu uygulamada ¼ su oranı dövme için idealdir. Tarhana çorbası bakır ayaklı tas içinde servise sunulur. 100 gram tarhana çorbası 370 kalori içerir.
Ürtmekli Çökelek Böreği
Ürtmekli Çökelek Böreği, ürtmek ve çökeleğin muazzam uyumu ile damakları şenlendiriyor.
Ürtmekli Çökelek Böreği Tarifi
Hazırlık Süresi: 30 dakika
Pişirme Süresi: 20 dakika
Malzemeler:
- 1 kilogram ürtmek
- 500 gram çökelek
- 100 gram Maraş peyniri
- 1 demet maydanoz
- Karabiber, kırmızı pul biber, reyhan, kekik, tuz ve zeytinyağı
Hazırlanışı:
- Ürtmekler ince ince doğranır.
- Zeytinyağı ile hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.
- Soğutulur.
- Maydanozlar doğranır, peynir rendelenir soğumuş olan ürtmeklerin üzerine ilave edilir.
- Çökelek ve peynir de ilave edilip harca lezzet vermek için tuz, karabiber, pul biber, kekik ve reyhan kullanılır.
- Evde yanmaz bir tavada (arzu edilirse pide fırınlarında) pişirilir.
- Yanında ayran veya tarhana çorbası bulundurulur.
Ekşili Et Kabağı Sulusu
Ekşili Et Kabağı Sulusu, etin lezzeti ve kabağın hafifliğiyle sofralarınıza lezzet katıyor.
Ekşili Et Kabağı Sulusu Tarifi (6 - 8 Kişilik)
Hazırlık Süresi: 30 dakika
Pişirme Süresi: 40 dakika
Malzemeler:
- 300-350 gram kuşbaşı kuzu eti
- 2 kilogram et kabağı
- 2-3 adet sivri yeşilbiber
- 4-5 adet olgun domates
- 1 adet kuru soğan
- 3-5 diş sarımsak
- 1 çay bardağı haşlanmış nohut
- 2 yemek kaşığı salça
- Tuz, yağ, kuru nane ve ekşi ahıdı (sumak ekşisi)
Hazırlanışı:
- Et haşlanır ve kefi alınır.
- Soğan, biber ince ince doğranır.
- Et kabağı küp küp doğranarak yağda kavrulur ve domatesle bir süre pişirilir.
- Nohut, haşlanmış et ve et suyu eklenip pişme işlemi bir süre sürdürülür.
- Sumak ekşisi ve tuz ayarı yapılır, yüzeyine nane ve sarımsak ilave edilir.
İncir İlendisi
İncir İlendisi, kuru incirin şekerle buluşmasıyla ortaya çıkan enfes bir tatlı deneyimi sunuyor.
İncir İlendisi Tarifi
Hazırlık Süresi: 10 dakika
Pişirme Süresi: 40-45 dakika
Malzemeler:
- 500 gr kuru incir
- 2 su bardağı su
- 2 su bardağı şeker/pekmez
- Çeyrek limon suyu
Yapılışı:
- İncirin her biri 4-5 parçaya bölünür.
- Pekmezin kaynatma işlemi yapılırken, pekmez kıvama gelmeden incir eklenir.
- İncir suyunu çekene kadar pişirilir ve dibi tutmasın diye karıştırılır.