Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, yurt dışına çıkış harcının 500 lira olacağını ve bu miktarın her yıl değerleme oranına göre artacağını açıkladı. Ayrıca, yurt içi asgari kurumlar vergisinin yüzde 10 olarak belirleneceğini, uluslararası şirketlerden ise Türkiye'den elde ettiği kardan yüzde 15 vergi tahsil edileceğini duyurdu.
Vergi Reformunda Önemli Değişiklikler
Muş, vergi reformuna ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Bu reform kapsamında, yurt dışı çıkış pulundan kimlerin muaf olacağını açıkladı. Özellikle deprem bölgesindeki mücbir sebeplerin süresinin 31 Ağustos’ta sona ereceğini ve uzatma kararının hükümette olduğunu belirtti.
Yurt Dışı Çıkış Harcı'nı kimler ödemeyecek?
Muş, yurt dışı çıkış pulundan kimlerin muaf olduğunu da açıkladı. Yurt dışında oturma izni bulunanlar, 7 yaşını doldurmamış çocuklar ve sınır bölgelerimizde yaşayan vatandaşların sınır ülkeye pasaportsuz geçiş yapabilmeleri sağlanacak. Ayrıca, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne kimlik belgesi ile çıkış yapanlar ve yurt dışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demir yolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatı yurt dışı çıkış harcından muaf tutulacak.
Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezaları
Muş, bu yılın ilk altı ayında genel bütçe geliri olarak tahsil edilen usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının toplam tutarının 1 milyar 217 milyon lira olduğunu ifade etti. Ayrıca, 851 bin 293 mükellefe 6,2 milyar lira özel usulsüzlük ve usulsüzlük cezası kesildiğini, bu tutarın 1,7 milyar lirasının itiraz edilmeden tahakkuk ettiğini, 468 milyon lirasının ise aynı dönemde tahsil edildiğini belirtti. Kesilen ceza tutarının 4,5 milyar lirasının ise ihtilaflı olduğunu ve henüz kesinleşmediğini sözlerine ekledi.