Hatay’da sonbaharın gelmesiyle yer fıstığında hasat başladı. Kumlu ilçesinde 30 dönüm araziye yer fıstığı eken çiftçi Hüseyin Bekler, tarım makinesiyle hasadı bitirdikten sonra kalanı vatandaşlara bıraktı.
Bölgede 'afara' olarak bilinen uygulamada, hasattan kalanları toplamak için vatandaşlar bölgeye akın etti. Tarlaya gelenler, topladıkları mahsulü kurutarak kışın tüketecek.
"Hasadı Bitirdik Kalanları Vatandaşlar Afara Yapıyor"
Tarla sahibi Hüseyin Bekler şu açıklamayı yaptı:
"1 Mayıs'ta 30 dönüm araziye yer fıstığı ektim. Yer fıstığı hasadını bitirdik. Hasat çok yüzümüzü güldürmedi ama yine de iyiydi. Mahsulü topladık ve harmanımızı yaptık. Hasat sonrası geri kalanları vatandaşlar afara yapıyor. Herkes kendi için topluyor."
"Fıstıkların Geri Kalanını Afara Yapıyoruz"
Yer fıstığı toplamak için tarlaya gelen Zeynep Cura, "Burada fıstık topluyorum. Sahibi fıstıkları topladı bize geri kalanını afara yapıyoruz. İşçiler fıstıkları toplamış geri kalanını biz topluyoruz. Fıstığın tadı iyi tadına bakabilirsiniz" diye konuştu.
Kilosu 150 TL'den Satılıyor
Tarlaya gelenlerden Hamide Gökalp, "Yer fıstığı tarlasında afara yapıyoruz. Yer fıstığının tadı çok lezzetli. Çarşıda alışveriş yaparken küflü fıstıklar yenmiyor. Ayrıca kilosunu 150 TL’den satıyorlar, biz de burada yer fıstığını toplayıp faydalanıyoruz. Kalabalık çok iyi. Her yerde insan var" şeklinde konuştu.
Afara Ne Demek?
Afara, harman yerinde toprağa karışıp kalan taneler anlamına geliyor. Tarlada, bahçede, bostanda kalan ürünler elle toplanıyor. Bu geleneğe afara yapmak deniyor.