Son günlerde yükselen hava sıcaklıklarının boş arazilerde yangın çıkma olasılığını artırdığına dikkat çeken uzmanlar, vatandaşları anız, tarla, bahçe, örtü ve orman yangınlarına karşı uyarıyor. Özellikle mangal, sigara, temizlik amacıyla yakılan ateşler ve rastgele atılan şişelerin büyük orman yangınlarına neden olabileceği belirtiliyor.
Örtü ve Orman Yangınları Nasıl Önlenir?
Uzmanlar, sıcak havalarda kuruyan otlar ve yaprakların küçük bir kıvılcımla kolayca tutuşabileceğini belirterek, vatandaşların bu duruma karşı son derece dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor. Ekipler, 'Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte anız, bahçe, tarla ve orman yangınlarında artış yaşanabilir. Temizlik amacıyla yakılan ateş doğaya büyük zararlar vermekte ve kontrol altına alınamaması durumunda büyük yangınlara yol açmaktadır' ifadelerini kullandı.
Toprağa ve Canlılara Zarar Veriyor
Yapılan açıklamada, anız yangınlarının toprağa ve canlılara ciddi zararlar verdiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi: 'Organik madde miktarı azalır, mikrobiyolojik aktivite geriler, omurgasız hayvanlar yok olur. Toprağın su tutma kapasitesi azalır, toprak verimliliği düşer. Erozyon riski yükselir, biyolojik denge bozulur, fiziksel ve kimyasal yapı zarar görür. Hava ve çevre kirliliği artar, orman yangınları çoğalır, telefon ve enerji iletim hatları zarar görür, trafik kazası ihtimali yükselir ve milli servet kaybı yaşanır.'
Alınması Gereken Önlemler
Uzmanlar, vatandaşların sahip olduğu arsa, tarla ve arazilerde bakım yapılmasının ve büyümüş otların kesilmesinin önemine vurgu yaparak, bahçe temizliği için ateş yakılmaması gerektiğini belirtti. Piknik ve gezi alanlarına çöp atılmaması gerektiği, kolay alevlenici malzemelerin çevrede bırakılmaması gerektiği uyarısında bulundular. Güneş ışınlarını yansıtıcı cam ve metal gibi malzemelerin bırakılmaması, seyir halindeki araçlardan sigara gibi yanıcı maddelerin atılmaması gerektiği de özellikle belirtildi.