Besinler aracılığıyla insan vücuduna taşınan bakteri, virüs, parazit, toksin ve kimyasal maddeler, besin zehirlenmelerine yol açabiliyor.

Besin Zehirlenmesi Neden Olur?

Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, özellikle yaz aylarında artan sıcaklıkların etkisiyle bu tür vakaların ciddi oranda arttığını vurguluyor. Besin zehirlenmesine neden olan üç temel bakteri türü bulunuyor.

Stafilokok Bakterisi

En yaygın bakteri türü olan stafilokok, et, süt, süt ürünleri ve iyi yıkanmamış malzemelerden yapılan salatalarda bulunur. Bu bakterinin neden olduğu zehirlenme belirtileri, bakterili besin alındıktan iki veya üç saat sonra başlayarak kusma reaksiyonuna yol açar.

Osmaniye'de 'Ekici Peynirden Metal Somun Çıktı' İddiası Osmaniye'de 'Ekici Peynirden Metal Somun Çıktı' İddiası

Shigella Bakterisi

Et, süt ve salatanın neden olduğu besin zehirlenmelerinde sıkça görülen bir diğer bakteri türü shigella’dır. Shigella zehirlenmesinde belirtiler bir veya iki gün içinde ortaya çıkar ve bulantı, kusma, ateş, kramplar, karın ağrıları ve dışkıda kan şeklinde görülür.

Clostridium Botilinum Bakterisi

En ciddi ve ölümcül besin zehirlenmesine neden olan bakterilerden biri olan clostridium botilinum, konservelerde, ette, sebze ve meyvede bulunabilir. Bu bakteri felç yapabilir, solunumu engelleyebilir ve ölümle sonuçlanabilir.

Et Tüketiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, et tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde açıklıyor: 'Fiyatı düşük, kaynağı ve muhafaza şekli bilinmeyen ürünlerden kaçınılmalı. Etlerin güvenilir şarküterilerden veya paketli ürün olarak güvenilir markalardan alınması önemlidir. Paketli ürün alırken paketin hasar görmediğinden emin olunmalı ve üretim ile son tüketim tarihleri kontrol edilmelidir.'

Besinler Nasıl Saklanmalı?

Besinlerin bozulmasını önlemek için en pratik yöntem buzdolabında veya dondurucuda saklamaktır. Pişmiş besinler hemen tüketilmeyecekse, iki saat içinde buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabından çıkarılan yemekler, 70 derece üzerinde ısıtılmalı ve aynı yemek tekrar tekrar ısıtılmamalıdır. Diyetisyen Çamır, 'Dondurucudan çıkarılan besinler çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalı. Pişmiş ve çiğ yiyeceklerin birbirine temasından kaçınılmalı. Besin hazırlayan kişilerin ellerini mutlaka sabunla en az iki dakika yıkamaları önemlidir.' dedi.

Sebze ve Meyvelerin Nasıl Tüketilmeli?

Çiğ et, yumurta veya kümes hayvanları gibi besinler hazırlandıktan sonra eller mutlaka iyice yıkanmalıdır. Çiğ tüketilecek sebze ve meyveleri hazırlarken ayrı doğrama tahtası ve bıçak kullanılmalıdır. Çamır, 'Sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir. Yeterli süre ve sıcaklıkta pişmeyen yiyecekler zararlı bakterilerin sindirim sistemine taşınmasına neden olabilir.' dedi.

İshal ve Kusmada Ne Yapılmalı?

İshal ve kusma durumunda dinlenmek ve temiz su, ayran, maden suyu, şekersiz çay ile sıvı alımını artırmak önemlidir. İshal vakalarında pirinç lapası, yoğurt, muz, şeftali ve haşlanmış patates tüketilmelidir.

Yaz aylarında çocuklarda görülebilecek sağlık sorunlarına dikkat! Yaz aylarında çocuklarda görülebilecek sağlık sorunlarına dikkat!

Kaynak: İHA