Bolu Kartalkaya’da 78 kişinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan Grand Kartal Otel sahibi Halit Ergül’ün savcılık ve mahkeme ifadeleri ortaya çıktı. Hürriyet'in ulaştığı ifadeye göre Ergül, kendisi dışında herkesi suçladı. İşte Ergül’ün ifadesinde yer alan detaylar:

Çalışanlarına Suç Yöneltti

Ergül, savcılık ifadesinde, mutfakta bulunan elektrikli cihazlardan aşçıbaşının sorumlu olduğunu belirterek, “Mutfaktaki elektrikli eşyalar aşçıbaşının kontrolünde. Anormal bir şey görüldüğünde aşçıbaşının tekniğe haber vermesi gerekmektedir” dedi. Otelde görevli mutfak personeli hakkında da konuşan Ergül, “Gece, Grand Kartal Otel’in mutfağında 4 kişi kahvaltıyı hazırlamak üzere görev yapmaktadır. Oradaki malzemelerin sorumluluğu da bunlara aittir” ifadelerini kullandı.

Faciadan Ders Almayanlar Yangın Merdivenini Kapattı Faciadan Ders Almayanlar Yangın Merdivenini Kapattı

Otelin elektrik sistemleri konusunda ise, elektrikçiyi sorumlu göstererek, “Ben, elektrikçiyle yangın ikaz butonlarının çalışıp çalışmadığını kontrol etmiştim. Yangın ikaz butonlarından otelin elektrikçisi sorumludur. Her departmanın kendi şefi vardır” dedi. Özel güvenlik hizmeti için anlaştıkları firmaları da sorumlu tutan Ergül, “Bu şirket daha çok güvenlik (bekçilik) denetimi yapmaktaydı. Bu şirketten güvenlik hizmeti alıyorduk. Bir de kendi özel güvenlik birimimiz var. Bunlar 24 saat otelin içinde gezerler. Her yönden otelin güvenliğini sağlarlar. Yangın olduğunda ikaza basarlar. Haber verirler. Sağlık ile ilgili bir problem olduğunda ilgili birime bilgi verirler” diye konuştu.

Otelin Denetim Süreçlerini Anlattı

Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilendirmesiyle otelin her yıl denetlendiğini ifade eden Ergül, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yetki verdiği FQC Global Danışmanlık A.Ş. ile denetim yönünden her yıl sözleşme yapıyoruz. Bu şirket de en geç iki yılda bir gelip yangın, güvenlik, hijyen ve her yönden otelin denetimini yapar” dedi. Otelin yangın merdivenleriyle ilgili herhangi bir eksiklik bildirilmediğini öne süren Ergül, “Otel, 2007 yılındaki mevzuata uygun yapılmıştır. İtfaiyenin bize bir denetimi olmadı. Aynı zamanda Turizm Bakanlığı da otelimizi denetlemektedir” ifadelerini kullandı.

“Otelde Yangına Karşı Her Türlü Önlem Alındı”

Hâkimlik sorgusunda, otelde yangına karşı tüm önlemlerin alındığını ve denetimlerin yapıldığını savunan Ergül, “Otelde yangına karşı her türlü önlem alınmıştır. Gerekli denetimler yapılmıştır. En son denetim Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 15 Aralık tarihinde yapılmıştır. Bu denetimde engelli odalarının kapıları ile ilgili eksiklikler bulundu. Yangınla ilgili herhangi bir eksiklik tespit edilmedi. Otel, 1998 yılında inşa edilmiştir. O tarihlerde yağmurlama sistemi zorunluluğu yoktu” dedi.

Yangın alarm sistemiyle ilgili olarak, “Yangına karşı alarm sistemi vardı. Ancak büyük ihtimalle yangının başlangıcında bu sistem hasar aldığı için çalışmadı. Ancak duman dedektörleri devreye girdi” dedi. Ergül ayrıca, otelde iki yılda bir yangın tatbikatı yapıldığını, her odada kaçış planlarının bulunduğunu ve bu planlara uygun olarak ışıklı yol gösteren tabelalar yer aldığını belirtti.

Elektrikçi İddiaları Reddetti

Tutuklanan zanlılardan otelin elektrikçisi Hüseyin Özer ise, yangın alarm ve yangın koruma sistemiyle ilgili herhangi bir teknik bilgisi olmadığını ve bu sistemlerin taşeron firmalar tarafından yapıldığını ifade etti. Özer, “Ben sadece elektrikçiyim, teknik müdürüm T.P. elektrik alanında yetkilidir. Ben sadece verilen görevleri yerine getiririm” diyerek suçlamaları kabul etmedi.

İSKİ'den Sayaç Donması Uyarısı! İSKİ'den Sayaç Donması Uyarısı!

“Aylık Gelirim 100 Bin TL”

Tutuklama sürecinde Ergül’ün aylık gelirinin 100 bin TL olduğu da ortaya çıktı. Soruşturma dosyasındaki belgelerde ise Grand Kartal Otel’in sürdürülebilir turizm kapsamında düzenlenen ve 2 Mart 2023 tarihinde belgelendirme sürecinin başladığına dair bir sertifikaya sahip olduğu bilgisi yer aldı.
 

Kaynak: Haber Merkezi