Yaban mersini, sağlık açısından birçok faydası olan ve ilaç görevi de gören bir meyvedir. Peki yaban mersini nasıl tüketilir ve saklanır? İşte bu sorunun cevabını sizler için derledik.
Yaban Mersini Nasıl Tüketilir?
Yaban mersini tüketmek için meyveyi suyun altında güzelce yıkamanız yeterli. Eğer yaban mersinini kurutulmuş olarak tüketmek isterseniz, diğer kuru meyveler gibi tüketebilirsiniz. Yaban mersinini farklı yollarla da tüketebilirsiniz. İçecek ihtiyacınızı karşılamak için meyve suyu, şeker ihtiyacınızı karşılamak için reçel olarak da tüketebilirsiniz. Ayrıca kek, turta, pasta, dondurma gibi tatlılarda da yaban mersini kullanabilirsiniz.
Yaban Mersini Çayı Nasıl Yapılır?
Yaban mersini çayını yapmak için bir demlik, biraz sıcak su ve bir miktar kurutulmuş yaban mersinine ihtiyacınız var. Bir bardak yaban mersini çayı için bir bardak yaban mersinini kaynatıp içine 2 yemek kaşığı yaban mersini kurusu ekleyin. 10-15 dakika dinlendirin ve afiyetle için. Yaban mersini çayını sabah ve akşam birer kez tüketebilirsiniz.
Yaban Mersini Göz İçin Nasıl Kullanılır?
Yaban mersininin göz üzerinde büyük etkisi vardır. Göz tedavisinde kullanılan yaban mersini, ışık duyarlılığının arttırılması, gece saatlerinde görüş açısını kuvvetlendirmek, göz kılcal damarlarını iyileştirmek gibi birçok yararı vardır. Ayrıca yaban mersini gece körlüğü, miyopluk, katarakt, göz yorgunluğu, görme bozukluğunun da önlenmesinde kullanılmaktadır.
Yaban Mersini Nasıl Saklanır?
Yaban mersini uzun süre dayanabilen bir meyve olmadığından dolayı taze olarak aldıktan sonra çabuk tüketmek önemlidir. Taze olarak tüketebilmek için meyvenin şoklanması gerekir. Kurutulmuş yaban mersinlerini serin ve çok güneş görmeyen yerlerde saklayabilirsiniz. Yaban mersinini saklamanın bir diğer yöntemi de buzlukta ya da derin dondurucuda saklamaktır. Şoklanan yaban mersinini uzun süre boyunca tüketebilirsiniz.
Gerçek Yaban Mersini Nasıl Anlaşılır?
Yaban mersini genellikle ayı üzümü meyvesi ile çokça karıştırılmaktadır. Gerçek yaban mersinini anlamak için ilk iş tadına bakmaktır. Tattığınız meyveden buruşuk ve mayhoş bir tat alıyorsanız gerçek yaban mersini tadıyorsunuz demektir. Yaban mersininin gerçek olup olmadığını anlamanın diğer bir yolu ise yedikten sonra şişkinliğinize bakmaktır. Yaban mersini şişkinliğe iyi geldiği bilinmektedir. Eğer yedikten sonra şişkinliğiniz artıyorsa gerçek yaban mersini yememişsiniz demektir. Gerçek yaban mersininin rengi koyu morken ayı üzümü kırmızı renktedir. Bundan dolayı gerçek yaban mersini arıyorsanız koyu mor olanı tercih etmelisiniz.