Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Televizyondaki şiddet sarmalından uzak durun

Televizyondaki şiddet sarmalından uzak durun

Sosyolog Fatma Bereket, televizyonlarda yayınlanan film ve dizilerdeki şiddet sarmalına dikkat çekerek, “Evlerinizde bu tür yapıtları izlemeyin. Okullarla iş birliği yapın ve söz konusu dizi ve filmlerin izlenmemesi için kampanyalar düzenleyin. Bu anlamda Antalya pilot bölge bile olabilir” dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Televizyondaki şiddet  sarmalından uzak durun

Türkiye’de yayınlanan dizilerin yalnızca kadına yönelik şiddeti değil, her türlü şiddeti gösterdiği iddia ediliyor. Sosyolog Fatma Bereket, insanların izlediği ve gördüğü şeylerden etkilendiğini ve taklit ederek öğrendiklerini belirterek, “Dolayısıyla farkında olsak da olmasak da biz bunu ölünceye kadar da devam ettiririz. Eğer güçsüzsek, filmlerde ve dizilerde ki güçlü olanı taklit etmek isteriz. Yani hayallerimize ulaşmak isteriz. Mafya dizilerinin çok iyi tutmasının sebebi bu tavrımızı yaşamamızdan kaynaklanıyor” dedi. 

TOPLUMSAL ETKİSİ KUVVETLİ
Toplumsal yapı olarak mazlumun yanında bulunulduğunu aktaran Bereket, “Eskiden baktığımız zaman tecavüze uğrayan kadınlar hep mazlum, masum halkın içerisindeki kadınlardı. Çünkü onların suçsuz olduğunu tecavüz edenin suçlu olduğunu düşündürmek için burada bir algı yaratılıyordu” diye konuştu.

TECAVÜZE UĞRAYAN KADINLAR..
Bereket son zamanlardaki dizilerde ise tecavüze uğrayan kadınların güçlü ve iş sahibi olarak nitelendirilmesine dikkat çekerken anlatılmak istenileni şu şekilde aktardı: “Artık anlatılmak istenen bu kadın güçlü, acımamıza gerek yok. Tecavüze sebep olan kadın algısı yaratılıyor. Gördüğümüz şeylerin altında yatan sebepler çok önemli. Bu mesajların toplumsal etkisi kuvvetli olabiliyor. Çok dikkat etmemiz gerekiyor. Nasıl ki televizyonlarda sigara sansürleniyorsa aynı şekilde televizyonda yayınlanan dizilerdeki kadın temsillerinin de toplumda örnek alınacak ve bir yaraya sebep olacağı düşünülmeliydi.”

DİZİLER BİR RANT ESERİ
Bu tarz dizi ve filmlere sadece kar gözüyle bakılması yüzünden televizyonlarda yer almaya devam edeceğini söyleyen Bereket, çözüm yollarını şu şekilde anlattı:  “Bu diziler bir rant eseri. Engelleyemiyoruz dünyaya pazarlıyorlar. Evlerinizde bu tür yapıtları izlemeyin. Okullarla iş birliği yapın ve söz konusu dizi ve filmlerin izlenmemesi için kampanyalar düzenleyin. Bu anlamda Antalya pilot bölge bile olabilir. Yani kendi dünyalarımızı değiştirdiğimiz zaman toplumu da değiştirebileceğimizi görmemiz gerekiyor.”

AİLELERİ UYARDI
Bereket, ailelerin çocuklarının izlediği dizi ve filmlere dikkat etmesi gerektiğini vurgularken, “Çocuklarımızla kaliteli zaman geçirmemiz gerekiyor. Televizyonda ailecek izleyeceğimiz şeyleri de dikkatli seçmemiz lazım. Birlikte yapmamız gerekiyor. Çocukların en çok öğrenme modeli budur. Hemen olabilecek bir şey değil ama imkânsız da değil. Bunlardan sakınıp uzak durduğumuz zaman bu tür davranış kalıpları da değişiyor“ dedi.
ALGI YARATIP YÖNLENDİRİYORLAR
Görsel basının bir algı yarattığı ve bu algıyı yönlendirebileceğini anlatan Bereket, “Amerika’da bir dönem dünyayı tek başına kurtaran kahramanlar ve bolca şiddet sahneleri vardı. O dönemler Amerika’da silah satışları çok yükseldi. Okullara kadar taştı. Bunun etkisini gördüler. Artık yapay zekâ, teknoloji ve hacker’ları konu alan filmler ve diziler yapmaya başladılar. Bir baktık bu sefer teknoloji uzmanları Amerika’dan çıkmaya başladı. Çünkü çocuklar rol model belirleyip taklit etmeye başlıyor. Şimdi bunların etkisi çok yüksek” dedi.  Dilara AÇİKYİLDİZ


 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
‘Birikmiş KDV’ler ödensin’

‘Birikmiş KDV’ler ödensin’