Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz, okulların açılmasıyla birlikte velilere önemli uyarılarda bulundu. Gündüz, özellikle kahvaltı yapmayan çocuklarda halsizlik, baş ağrısı ve dikkat eksikliği gibi sorunların ortaya çıkabileceğini belirterek, çalışan ebeveynlere bile çocuklarına mutlaka kahvaltı yaptırmaları gerektiğini hatırlattı.

Çocukların Gelişiminde Beslenmenin Önemi

Büyüme ve gelişme sürecinin hızla ilerlediği okul döneminde, çocukların ihtiyaç duyduğu besinleri yeterli ve dengeli bir şekilde alması gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz, “Bu dönemde doğru bir beslenme düzeni, sadece fiziksel gelişimi değil, aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir. Çocukluk döneminde kazanılan beslenme alışkanlıkları, gelecekteki sağlığı doğrudan etkiler” dedi.

Özel hastanelerde sistem değişiyor...Sağlık Bakanı yeni düzenlemeyi duyurdu Özel hastanelerde sistem değişiyor...Sağlık Bakanı yeni düzenlemeyi duyurdu

Kahvaltı Yapmayan Çocuklarda Dikkat Eksikliği Görülebilir

Gündüz, sabah kahvaltısının çocuklar için günün en önemli öğünü olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Gece boyunca 8-12 saat arasında aç kalan metabolizmayı canlandırmak ve beyin için gerekli olan glikozu sağlamak için sabah kahvaltısı şart. Yapılan araştırmalar, kahvaltı yapmayan çocuklarda halsizlik, baş ağrısı ve dikkat eksikliği gibi sorunların daha sık görüldüğünü, bu durumun da okul başarısını olumsuz etkilediğini gösteriyor.”

Çocuğunuza Sağlıklı Bir Kahvaltı Hazırlayın

Kahvaltının günlük enerji ihtiyacının üçte birini karşılayacak şekilde planlanması gerektiğini belirten Gündüz, “Sağlıklı bir kahvaltı menüsü için çavdar veya tam buğday ekmeği gibi sağlıklı tahıllar, yüksek protein kaynağı olan yumurta, süt ve süt ürünleri ile C vitamini açısından zengin meyveler tercih edilmeli. Bu sayede çocukların okul kantinlerinden sağlıksız ve kalorisi yüksek olan tost, sandviç ve meyve suyu gibi ürünleri tüketmelerinin önüne geçilebilir” şeklinde konuştu.

Her Gün Yumurta ve Taze Meyve Tüketimi Önerisi

Yumurtanın, anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı olduğunu belirten Gündüz, her gün mutlaka kahvaltıda yumurta tüketilmesini önerdi. “Yumurta, içerdiği A, B, D ve E vitaminleri ve çinko minerali sayesinde beyin fonksiyonlarını düzenler ve çocukların gelişimine önemli katkılar sağlar. Ayrıca, her gün beslenme çantasına farklı renk ve çeşitlilikte meyve ekleyerek çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz” dedi.

Sağlıklı Kuruyemişlerle Ara Öğünleri Destekleyin

Diyetisyen Çisem Gündüz, sağlıklı yağlar açısından zengin kuruyemişlerin çocuk beslenmesinde önemli bir yeri olduğunu vurguladı. “Kalori değerleri yüksek olan bu gıdaları porsiyon kontrolü yaparak tüketmek önemlidir. Örneğin, gün içinde 10-15 adet çiğ badem veya 2-3 adet ceviz yeterlidir. Ayrıca, kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünleri de mutlaka tüketilmelidir. Bu, kemiklerin güçlenmesini ve gelecekte oluşabilecek osteoporoz riskinin azalmasını sağlar” ifadelerini kullandı.

Ebeveynler İçin Öneriler

Ebeveynlerin çocuklarına rol model olduğunu belirten Gündüz, “Çocuklar, ebeveynlerinin beslenme alışkanlıklarını kendilerine örnek alır. Bu yüzden, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak için örnek olmalısınız. Kahvaltıyı ve akşam yemeklerini birlikte yapmaya özen gösterin. Çocuğunuzla birlikte sağlıklı yemekler ve atıştırmalıklar hazırlayın” dedi.

Beslenme Çantasını Birlikte Hazırlayın

Akşamları beslenme çantasını çocuklarla birlikte hazırlamanın önemine değinen Diyetisyen Gündüz, “Böylece çocuklar, okula götürdükleri ara öğünlere daha sıcak bakar. Hangi gıdanın kendisi için nasıl bir yarar sağladığını anlatabilir ve sağlıklı beslenme alışkanlığını küçük yaşlardan itibaren kazanmasına yardımcı olabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Sağlıksız Atıştırmalıklardan Uzak Durun

Çocukların okulda veya evden uzakta geçirdiği sürelerde yağ oranı yüksek ve besin değeri düşük atıştırmalıkları tercih ettiğini belirten Gündüz, “Sağlıklı ana öğünler, çocukların atıştırmalık ihtiyacını azaltır. Bu nedenle, ana öğünlerin atlanmamasına özen gösterin. Sağlıklı atıştırmalıkların miktarını ana öğünlere göre daha az tutun ve yemeklerden en az iki saat önce tüketilmesine dikkat edin” tavsiyesinde bulundu.


 

Kaynak: İHA