Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Gökalp Karaarslan, skolyoz hastalığına dair önemli uyarılarda bulundu. Dr. Karaarslan, "İlerleyen evrelerde duruş bozukluklarına, sırt ve bel ağrılarına, solunum ve kalp fonksiyonlarında bozulmalara neden olabilir. Ciddi ve çok ileri eğriliklerde ani ölüm riski yüksektir" dedi.

Skolyoz ne zaman ortaya çıkar?

Saygı Hastanesi'nde görevli Dr. Karaarslan, skolyozun omurganın üç boyutlu bir deformitesi olduğunu belirtirken, özellikle erken gençlik ve çocukluk döneminde ortaya çıktığını ifade etti. Başlangıçta ağrısız ve asemptomatik olabileceğini vurgulayan Dr. Karaarslan, "Erken tanı önemlidir, özellikle ergenlik döneminde eğriliğin ilerlemesini engellemek amaçlanır" dedi.

Beyin Ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Gökalp Karaarslan

Skolyoz tedavi seçenekleri neler?

Skolyoz tedavisinde kullanılan yöntemlere de değinen Dr. Karaarslan, konservatif tedavi seçeneklerinin egzersizler, korse kullanımı ve özel tedavileri içerdiğini belirtti. Cerrahi müdahalenin ise ilerleyen durumlarda ve belirli bir eğriliğin üzerinde tercih edilebileceğini ifade etti.

Skolyoz iyileşme süreci

Cerrahi müdahale sonrasında hastanın yaşam kalitesinde olumlu bir etki yaratmayı amaçladıklarını belirten Dr. Karaarslan, "Günlük yaşam aktivitelerine dönme süreci 3-4 haftayı bulabilir. Cerrahi öncesi ve sonrası dikkatli bir izleme süreci çok önemlidir" dedi.

Hasta odaklı tedavi

Dr. Karaarslan, skolyoz tedavisinde hasta odaklı bir yaklaşımın önemine vurgu yaparak, "Her hasta özel olarak değerlendirilmeli ve tedavi planı bireysel ihtiyaçlara göre uyarlanmalıdır. Bu nedenle skolyoz tedavisinde konusunda uzman hekimler ve deneyimli sağlık merkezleri tercih edilmelidir" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: İHA