Birleşmiş Milletler Ticaret ve Gelişim Ajansı (UNCTAD), dijitalleşmenin çevresel etkilerini ele alan son raporunda, enerji ve su tüketimindeki belirgin artışa dikkat çekerek küresel harekete geçme çağrısında bulundu.
UNCTAD raporuna göre, veri işleme merkezlerinin kullandığı elektrik miktarı son dört yılda ikiye katlanarak 460 terawatt saate (TWh) ulaştı. Bu rakamın 2026 yılına kadar 1000 TWh'ye ulaşmasının beklendiği, bu hızlı artışın küresel enerji tüketiminde ciddi kaygılara yol açtığı vurgulandı.
Bitcoin Madenciliği 34 Kat Arttı
Raporda, Bitcoin madenciliğinde kullanılan enerjinin son yedi yılda 34 kat arttığı belirtilerek, dijitalleşmenin artan enerji ihtiyacının dünya genelinde yerel enerji üretim sistemlerini zorladığına dikkat çekildi.
Gelişmekte Olan Ülkeler Daha Çok Etkileniyor
UNCTAD, gelişmekte olan ülkelerin daha az dijital atık üretmesine rağmen, dijitalleşmenin çevresel faturasını daha ağır ödediğini belirtti. Bu ülkelerde dijitalleşmenin artan su kullanımının su kıtlığı yaşayan bölgelerde endişelere yol açtığı vurgulandı.
Veri Merkezlerinin Su Kullanımı
Raporda, Google'a ait veri merkezlerinin 2022 yılında 21 milyon metreküpten fazla su kullandığı bilgisine yer verildi. Bu durum, su kıtlığı yaşayan bölgelerde büyük endişelere yol açıyor.
Küresel Koordinasyon ve Sert Yasalar
BM, çevresel sorunların çözümü için küresel koordinasyonun gerekliliğine işaret ederek, karbon azaltımının önemine, veri merkezlerinin enerji kullanımının daha sert yasalarla düzenlenmesi gerektiğine ve küresel standartların belirlenip bunlara uygun şekilde hareket edilmesinin önemine vurgu yaptı.