İtalya’nın Floransa kentinde, turistlerin tarihi eserlere zarar vermesi yeni bir olayla gündeme geldi. Kentin simgelerinden biri olan Ponte Vecchio Köprüsü’ne isimlerini yazan iki Alman turist,  1.5 Milyon TL para cezasıyla karşı karşıya kaldığı ifade edilmişti. Pazartesi günü gerçekleşen olayda, iki turist, köprünün üzerine siyah keçeli kalemle isimlerini kazırken polis tarafından suçüstü yakalanmıştı.

Boğaziçi Üniversitesi’nden Lale Akarun’dan Eleştiri

Olayla ilgili olarak Boğaziçi Üniversitesi'nde akademisyen olan Lale Akarun, sosyal medya hesabı üzerinden ülkemizde devam eden yangınlar ve bu tür olaylara karşı alınan güvenlik önlemleri hakkında eleştirilerde bulundu. Akarun, yangınlara karşı alınan cezaların caydırıcı olmadığını ifade ederek, "Ülkenin yarısının yandığı, en sıcak ve en rüzgârlı hafta sonunda yasak olmasına rağmen ormanda ateş yakanlara sadece 1500 TL ceza kesildi" dedi.

Marmara Denizi Alarm Veriyor: Müsilaj 7 Haftada Tüm Bölgeyi Sardı! Marmara Denizi Alarm Veriyor: Müsilaj 7 Haftada Tüm Bölgeyi Sardı!

Cezalar Riskle Orantılı Olmalı

Akarun, cezaların riskle orantılı olması gerektiğini vurguladı. Orman yangınlarının maliyetinin büyük olduğuna dikkat çeken Akarun, "Bir orman yangınının maliyeti, bir otomobil kazasına göre çok büyük. Hesaplanan risk, alınması gereken önlemler ve cezalar bununla orantılı olmalı," şeklinde konuştu. Akarun ayrıca, "Mangal yakan diyecek ki: Ben yüzlerce kez yaktım; hiç yangın çıkmadı. Risk nasıl hesaplanır? Mesela otonom araçların risksiz kabul edilmesi için 10 milyon saat (yani 1141 sene) kullanılıp ciddi kaza yapmamış olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Necdet Görkem SUCU