Ege Denizi'nde meydana gelen depremlerle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, sürecin ilerlemesi durumunda Anadolu'yu etkileyebileceğini belirtti. Ancak şu an için böyle bir riskin olmadığını ifade etti.

Ege Denizi’ndeki Deprem Hareketliliği Ne Anlama Geliyor?

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 'Çanakkale’nin Depremselliği ve Deprem Dirençli Çanakkale' konferansında konuşan Prof. Dr. Naci Görür, Ege Denizi'nde süregelen sismik aktiviteyi değerlendirdi. Konferansa Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Konferans öncesinde açıklamalarda bulunan Görür, Ege Denizi'nde her yarım saatte bir deprem meydana geldiğini ve bunların büyük çoğunluğunun 4 büyüklüğünde olduğunu, zaman zaman 5'in üzerine çıkabildiğini belirtti.

Depremler Afrika Levhasının Hareketine Bağlı

Prof. Dr. Görür, Ege’deki sismik hareketliliğin Afrika levhasının Anadolu ve Ege levhasının altına dalmasından kaynaklandığını ifade etti. Deprem fırtınalarının geçmişte de yaşandığını vurgulayan Görür, “Bu çok evrilir ve gelişirse Anadolu'yu rahatsız edebilir. Ancak şu an böyle bir risk görmüyorum” dedi.

Görür, büyük depremler olması durumunda kıyı bölgelerinde çürük yapıların yıkılabileceğini ve tsunami riski oluşabileceğini belirtti. Ancak yetkililerin gerekli önlemleri aldığını ve AFAD ile belediyelerin tsunami bölgelerini belirlediğini aktardı.

Santorini’de Volkanik Hareketlilik Var mı?

Yunanistan'ın Santorini Adası’ndaki volkanik aktivitelerle ilgili değerlendirme yapan Prof. Dr. Görür, şu an için büyük bir patlama riskinin olmadığını söyledi.

Valiliklerden Peş Peşe Açıklamalar! 4 İlde Okullar Tatil Edildi... İşte o iller... Valiliklerden Peş Peşe Açıklamalar! 4 İlde Okullar Tatil Edildi... İşte o iller...

“Volkan patladığında lavlar gökyüzüne yükselir ve atmosferde güneş ışığını kesebilir. Bu tür küller solunum yolu rahatsızlıklarına neden olabilir. Ancak şu an böyle bir risk görünmüyor. Deniz altında sismik hareketlilik var ama yüzeye çıkmış bir volkan faaliyeti yok” dedi.

Deniz Çekilmeleri Deprem İşareti mi?

Deniz suyunun çekilmesiyle ilgili endişelere de değinen Görür, bu durumun tamamen klimatolojik nedenlerden kaynaklandığını açıkladı.

“Deniz seviyesi değişiklikleri atmosferik olaylarla bağlantılıdır. Yüksek ve alçak basınç alanları, rüzgar ve sıcaklık farklılıkları nedeniyle bu tür çekilmeler olabilir. Depremle doğrudan bir bağlantısı yok” diye konuştu.

Çanakkale Depreme Dirençli mi?

Konferans kapsamında Çanakkale’nin deprem riskine karşı direnci de değerlendirildi. Prof. Dr. Naci Görür, şehrin zemin yapısının büyük ölçüde zayıf olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Çanakkale, depreme dirençli bir kent değil. Zemini çürük ve Kuzey Anadolu Fayı ile Marmara Bölgesi’nin ortasında bulunuyor. Bu faylar 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilir. Depreme dirençli bir kent oluşturmak için gerekli çalışmalar hızlandırılmalı” dedi.

Kaynak: DHA