Antalya'nın Akseki ilçesinde yaşayan Abdullah Güven, 25 yıl önce Toros Dağları'ndan topladığı bitkilerden kekik yağı çıkararak başladığı yolculuğunda, bugün 35 farklı bitkiden yağ üreterek şifa dağıtıyor. Toroslar'ın 800 ila 1800 metre yüksekliğindeki tepelerinden topladığı bitkilerle adeta bir şifacı gibi çalışan Güven, Türkiye'nin dört bir yanından aldığı siparişleri kargo ile müşterilerine ulaştırıyor.
Geleneksel yöntemlerden modern kazanlara
Abdullah Güven, Orman İşletme Müdürlüğü'nden aldığı izinle yaz aylarında Toros Dağları'nın 800 ila 1200 metre yüksekliklerindeki alanlarda kekik, şalba, andız, mersin, ardıç, defne, menengiç, çam, biberiye gibi şifalı bitkileri topluyor. Eskiden bu bitkileri kurutup satan Güven, zamanla daha ileri tekniklerle kekik yağı, defne yağı ve su nanesi yağı gibi ürünleri üretmeye başladı. Bugün ise modern kazanlar kullanarak bu işlemi sürdürüyor.
Kekik yağı en çok tercih edilen ürün
Abdullah Güven'in en fazla ürettiği ve en çok satılan yağ, kekik yağı. Güven, "Yağ çıkarmak oldukça zahmetli ve zor bir iş. Toroslar'da yetişen bitkilerin ayrı bir lezzeti ve şifası vardır. İnsanlara faydalı olmaya çalışıyoruz ve bu işten memnunuz. En fazla kekik yağı üretiyoruz çünkü bu yağ en çok talep edilen ürünümüz," dedi.
Yağ üretimi zahmetli bir süreç
Güven, bir litre yağ çıkarabilmek için yaklaşık 100 kilogram bitki kullanıldığını belirtiyor. Sabahın erken saatlerinde başladığı yağ çıkarma işlemi, toplamda 8 saat sürüyor. "Köylülerden topladıkları bitkileri satın alarak üretim yapıyorum. Bu süreçte sabahın ilk ışıklarıyla kazanın altını yakıp işlemi başlatıyorum. İlk 4 saatte yağ çıkmaya başlıyor ve işlem 8 saat sonunda tamamlanıyor," diye açıkladı.
35 farklı bitkiden şifa yağları
Abdullah Güven, her geçen gün yeni bitkilerden yağ üretimine devam ediyor. "Şu anda kekik, nane, adaçayı, elma, ardıç, katran, sedir, lavanta, defne yaprağı, defne tohumu, sarı kantaron, rezene, çörek otu, menengiç gibi 35 farklı bitkiden yağ üretiyorum. Özellikle lavanta, Akseki ve İbradı bölgesinde bolca yetiştirilmeye başlandı. Ben de bu bitkilerden yağ çıkararak ürün çeşitliliğimi artırıyorum," dedi.
Akseki'nin kekiği bir hazine
Güven, Akseki'de yetişen kekiklerin çok kıymetli olduğunu vurguluyor. "Bizim yöremizde yetişen kekiklerin yağı, Akdeniz Üniversitesi'nden emekli Prof. Dr. Oktay Yeğen tarafından yaklaşık 40 yıl boyunca incelendi. Almanya'da da araştırmalar yapıldı ve Akseki'de yetişen kekiklerin en kaliteli olduğu sonucuna varıldı. Buradaki iklimin farklı olması, kekiklerin aromasını zenginleştiriyor," diye belirtti.