Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), İstanbul'da bir sitede oturan bir kiracının otoparktan faydalanabilmesi için ev sahibinin izni şartının getirilmesini "servet temelinde ayrımcılık" olarak değerlendirdi. Yapılan inceleme sonucunda, site yönetimi ve ev sahibine ayrı ayrı 70 bin lira idari para cezası verildi.
Kiracıdan Otopark İçin Ev Sahibi Onayı İstendi
TİHEK'in kararına göre, İstanbul’da bir sitede oturan F.G., site yönetimi tarafından gönderilen bir e-posta ile kira sözleşmesinde otopark kullanım izninin belirtilmediği ve otoparkı kullanabilmesi için ev sahibinden imzalı izin belgesi alması gerektiği konusunda bilgilendirildi. E-postada, ev sahibinden izin belgesi alınmadığı takdirde otoparktan yararlanamayacağı ifade edildi. F.G., kira sözleşmesinde otopark kullanımını kısıtlayan herhangi bir hüküm bulunmadığını, ortak kullanım alanı niteliğindeki otoparkın ev sahibi ya da site yönetimi tarafından engellenemeyeceğini belirterek durumu TİHEK’e taşıdı.
TİHEK: "Servet Temelinde Ayrımcılık Yapıldı"
Başvuruyu inceleyen TİHEK, site yönetimi ve ev sahibinin ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine hükmetti. Konuyla ilgili görüşü sorulan site yönetimi, kiracıların sadece konutların kullanım hakkına sahip olduklarını ve otoparktan yararlanabilmeleri için ev sahiplerinden izin almaları gerektiği yönünde yönetim kurulu kararı alındığını bildirdi. TİHEK yaptığı değerlendirmede, "servet temelinde farklı muamele" yapıldığını belirterek, site yönetiminin aldığı kararın sadece kiracılara yönelik bir uygulama olduğuna dikkat çekti.
Anayasa ve Kanunlara Aykırı Karar
TİHEK’in kararında, Anayasa’nın 10. maddesi hatırlatılarak, devlet organları ve idarenin tüm işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uymak zorunda olduğu vurgulandı. Ayrıca, 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’nda ayrımcılığın yasaklandığına işaret edilerek, "Herkes, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada eşittir." hükmü hatırlatıldı. Başvuru konusu olayda site yönetiminin yalnızca kiracılara yönelik bir uygulama yürüttüğü tespit edilerek, "servet temelinde ayrımcılık" yapıldığı açıkça ifade edildi.
TİHEK, ayrımcılıkta site yönetimi kadar ev sahibinin de sorumluluğu bulunduğuna dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:
"Muhatap site yönetiminin, 6701 sayılı Kanun kapsamında doğrudan ayrımcılık niteliğinde yalnızca kiracılara yönelik bir uygulama yürüttüğü, uygulamanın meşru bir amaç taşımadığı, muhatap ev sahibinin yönetim kurulu kararı uyarınca hareket ettiği anlaşılmış olup başvuranın, sunulan otopark hizmetinden diğer kişilere kıyasla eşit bir şekilde yararlanmasının muhataplar tarafından engellenmesi suretiyle servet temelinde ayrımcılık yasağının ihlal edildiği kanaatine varılmıştır. İhlalin etki ve sonucunun ağırlığı ile muhatapların ekonomik durumu ve hukuki konumu göz önünde bulundurularak ihlal konusu eylemle ilgili muhataplara ayrı ayrı olmak üzere 70 bin lira idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir."