TBMM, 28. Dönem 3. Yasama Yılı'na 2 ay aranın ardından 1 Ekim'de başlıyor. Meclis, ilk olarak Atatürk Anıtı'na çelenk konulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla açılacak. Saat 15.00'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekillerine hitabıyla Genel Kurul çalışmaları başlayacak. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı takdim edecek ve açılış konuşmasını yapacak. Yasama yılının ilk mesaisi ise 2 Ekim’de gerçekleşecek.

Gündemdeki Önemli Konular

TBMM’nin yeni yasama yılında öğretmenlik mesleği kanun teklifi, 9. yargı paketi, yeni anayasa çalışmaları, Can Atalay’a ilişkin yargı kararı, erken seçim ve ekonomi gibi birçok önemli başlık gündemde olacak.

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’nin görüşmeleri, sendikaların tepkileri üzerine yeni yasama yılına ertelenmişti. Ayrıca, komisyonda kabul edilen ancak Genel Kurul'a indirilmeyen 9. Yargı Paketi’nin yasalaştırılması bekleniyor. Yeni yargı paketinde "infaz düzenlemesi" ve "etki ajanlığı" gibi başlıkların yer alması planlanıyor.

Ekonomiye Dair Yeni Düzenlemeler

Yeni yasama yılında TBMM’nin en önemli gündem maddelerinden biri ekonomi olacak. Ekimin ilk haftasında ekonomide kayıt dışılıkla mücadeleye yönelik yeni bir kanun teklifi sunulacak. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 3 Ekim’de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerine sunum yaparak küresel gelişmeler, enflasyon ve para politikaları hakkında bilgi verecek.

CHP Lideri Özgür Özel 414 Belediye Başkanıyla Bir Araya Geliyor CHP Lideri Özgür Özel 414 Belediye Başkanıyla Bir Araya Geliyor

Ruhsatsız Silahlar ve Dijital Platformlar

Bireysel silahlanma ve ruhsatsız silahlarla ilgili bir düzenleme hazırlığı da Meclis’in gündeminde olacak. Ruhsatsız silahlarla ilgili cezaların ağırlaştırılması bekleniyor. Aynı zamanda dijital platformları düzenlemeyi hedefleyen bir rekabet yasa teklifi de Meclis gündemine taşınacak. Bu teklif ile Amazon, Facebook, X, Starlink gibi dijital platformların piyasayı kontrol etmesinin önlenmesi hedefleniyor.

yeni Anayasa Çalışmaları

Yeni anayasa, yeni yasama yılında da Meclis’in önemli gündem maddelerinden biri olacak. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, geçtiğimiz dönemde siyasi partilerle bu konuda görüşmeler yapmıştı ve bu görüşmelere 1 Ekim’den sonra devam edecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan da yeni anayasa çalışmalarına ilişkin bu yasama yılını işaret etti.

Bütçe Görüşmeleri

TBMM’nin bir diğer önemli gündemi 2025 yılı bütçesi olacak. Bütçenin ekim ayı ortalarında TBMM’ye sunulması ve kasım ayında Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi planlanıyor. Bütçe görüşmeleri aralık ayı sonuna kadar sürecek ve 31 Aralık’a kadar yasalaşması bekleniyor.

Meclis'teki Fiziksel Önlemler

Geçen yasama yılında yaşanan sağlık sorunları ve kavgaların önlenmesi için çeşitli önlemler de devreye alındı. Genel Kurul’a acil durum butonu yerleştirildi ve kürsüye inen basamaklardaki sivri köşeler yontuldu.


 

Kaynak: Haber Merkezi