Antalya Barosu Staj Akademisi 2025 Yılı İlk Ders Açılış Töreni, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Derse katılan Türkiye Barolar Birliği(TBB) Başkanı Erinç Sağkan, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’ndan başarıyla ayrışarak, stajyer avukatların sürece başladığını ve bir çoğunun bu sınavı eleştirdiğini aktardı.
Bu eleştirilerin haklılık payı olduğunu dile getiren Sağkan, “Eskiden ruhsatname verilirken gözlerinin içi parlayan meslektaşlarımız artık ayını heyecanı duymadan bu mesleğe başlıyorlar.92 hukuk fakültesi, kazanmak kolay, mezun olmanın daha da kolay olduğu süreçte, yılda yaklaşık 20 bin kişi mezun olup sisteme dahil oluyor. Atabileceğiniz hiçbir adımın bu mesleğin ekonomik koşullarını düzeltmek ve niteliğini arttırmak noktasında yeterli olma şansı bulunmuyor. O nedenle çeşmeyi baştan kapatmak gerekir. Bu nedenle atılmış bir adımdır bu sınav. Tercihte bulunurken, bu sınavın olacağını biliyorsunuz. Dünyada bir ülke dışında sınavsız avukatlığı kabul eden başka ülke bulunmuyor. Barolar Birliği ve baroların bundan sonraki hedefi bu sınavın etkin şekilde uygulanmasının yanında staj sonrasında da bir avukatlık sınavının hayata geçirilmesidir. Bununda ısrarla peşinde olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
"Başarı Puan Sıralamasında Hedef 50 Bin"
Bugün yüzde 42’lik bir başarı oranının söz konusu olduğunu kaydeden Sağkan, “Yüzde 42’inin dışında kalan meslektaşlarımızın staja başlamaması değil buradaki temel hedef. Temel hedef artık bu kadar kolay fakülte açılmaması, temel hedef artık, hiçbir şey olamazsam bir hukuk fakültesine gireyim nede olsa avukat olurum diye bakılarak mesleğe adım atılmasını engellemekti. Bunda ciddi oranda başarı yakaladık. Geçtiğimiz yıl sadece HMGS’nin uygulamaya gireceğinin netleşmesi hukuk fakültelerinde 900 kontenjanın boş kalmasını sağladı uzun yıllar sonra. Bu sınavın etkin şekilde uygulanacağının görülmesi de bu yıl kontenjanları ciddi şekilde etkileyecek. 125 bin olan başarı puanı sıralaması 100 bine yükseltildi. Daha zor bir hukuk fakültesine giriş sınavı sürecini yaşamaya başlıyoruz bu yıldan itibaren. Hedefimiz gelecek yıl bunu 75 bine yükseltmek, ondan sonraki yılda 50 bine yükselterek tıp fakülteleri ile eşitlemek. Hem stajyer meslektaşlarımızın hem avukatların yaşadığı ekonomik sorunların temelinde bu hukuk fakültesi sorununa çözüm bulmadığımız sürece atacağımız adımların hiçbirinin etkili olmayacağı gerçeğidir. Bu konuyu çözüm temel çözüm sorunu olarak ortaya koyduk” dedi.
Akreditasyon
Sadece HMGS uygulamaya geçmesi veya başarı puanının yükseltilmesi değil aynı zamanda hukuk fakültelerinde akreditasyon getirilmesi için çalıştıklarını aktaran Sağkan, “Standartlarını taşımayan hukuk fakültelerin öğrenci alamaması, bu standartların belirlenmesinde TBB’ni YÖK nezdinde akredite olmuş lisanslı bir kuruluş olması için çalışmamız devam ediyor. Stajyer avukatların yararlandığı, yatarak tedavilerdeki karşılama limitini 30 bin TL’den yıllık limiti 160 bin TL’ye çıkarıldı” ifadelerine yer verdi.
Stajyer avukatların önündeki en önemli sorunlardan birinin eğitim diğerinin ekonomik olduğunun altını çizen Sağkan, 1 yıllık stajın kesintisiz yapılması gerektiğini ve bilgi öğrenmek ve tecrübe edinmedin kişinin tamamen kendinde olduğunu belirtti.
"Hata Yapacağınız Son Dönemi Geçiriyorsunuz"
Sağkan, iyi bir yabancı dil, bir uzmanlaşma alanı, yüksek lisans gibi edinilmesi gereken konuları yinelemeyeceğini işaret ederek, “Nasıl bir mesleğe adım attığınızı net olarak görmeniz gerektiğini düşünüyorum. Biz yargının 3 sac ayağı içinde kimsenin birbirinin üstünde değil tam bir eşitlik ilkesi kanaatindeyiz. Yaptığımız iş hiçbir işle kıyaslanmaz. Yaptığınız iş kişi özgürlüğü ve güvenlik hakkı ile olabiliyor. Yaptığınız bir yanlış bir kişinin aylarca cezaevinde fazla kalmasına neden olabilir, alın terini kovalayan işçinin alacağına kavuşamaması, şiddete uğrayan kadının o sarmaldan çıkamamasına neden olabilir. Yaklaşık bir sene sonra adım atacağını işin hatalarla öğrenebilecek bir gerçek ama ağrı sonuçları var. Çok küçük hatada bile kendimizi ağır cezada sanık kürsüsünde bulabiliriz. Ruhsatınızın bir daha geri verilmemesi üzerine kaybedebilirsiniz. Yaptığınız işi o hatanın vereceği sonuçları ve vatandaşlar üzerine yaratacağı vicdan azabıdır. O ciddi bir durumdur ki yıllarca uyutmaz. Çok zor ve onurlu bir mesleğe ilk adımı atarken belirli sınırlar içinde hata yapabileceğiniz son dönemi geçiriyorsunuz” açıklamasında bulundu.
Mesleğindeki süreçlerden örnekler vererek konuşmasını genişleten Sağkan, “Bu mesleği onurlu yapmanızı engelleyecek tavırda bulunan insanlardan size fayda gelmez. O büroda bulunmayın mesleğiniz eve kendinize böyle bir anı yaşatmayın” dedi.
"Mesleğin Güzel Günlerde İcra Edileceği Dönemi Yaşayacağız"
Antalya Barosu Başkanı Ali Çağdaş Bozaner, 13 yıl önce mezun olduğu üniversitede bugün Baro Başkanı olarak bulunduğunu belirterek, karamsarlık ve umutsuzluğa düşen tüm gençlere örnek teşkil etmesini istedi.
Zaman zaman avukatlık mesleği ile kamuoyunda sanki mesleğin artık eski değerinde ve durumunda olmadığına yönelik açıklama veya süreçler yaşanabildiğini aktaran Bozaner,” Ne kadar zor dönemlerden geçersek geçelim avukatlık mesleği hala daha hep tarihsel anlamında hem de bugünkü tablo itibari ile en önemli, halkın yanında olabilen, yargının üç kurucu unsurundan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden bir meslektir. Ne kadar zorluk yaşarsanız yaşayın mesleğimize yönelik ön yargı, içinde bulunduğu durumdan kaynaklı tereddütleriniz oluşmasın. Mutlaka mesleğin daha güzel günler icra edileceği zamanları hep birlikte yaşayacağız” diye konuştu.
"Ücretsiz Ulaşım İçin Çalışıyoruz"
Stajyer avukatlık döneminin oldukça önemli bir süreç olduğunun altını çizen Bozaner, ”Gömleğin yanlış iliklenmesi gibi eğer başında yanlış iliklenirse, ondan sonraki sürecinde ne kadar doğru gittiğinin çok bir önemi kalmıyor. Antalya Barosu olarak, sizlerin güzel verimli, sağlıklı, özlük haklarınıza kavuşacağınız bir staj dönemi geçirmenizi her zaman temenni ediyoruz. Stajyer avukatlık artık öğrenci statüsünden çıkılan avukatta olmadığınız ara dönem denilen bir süreci içinde barındırıyor. Stajyer avukatlarımızın beslenme ve barınma olmak üzere temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği ekonomik bir katkının gerçekleştirilmesi gerekir. Aksi takdirde stajyer avukatların yaşadıkları zorluklar itibariyle ciddi eleştirileri beraberinde getiriyor. Stajyer avukatlarımızın hem ilk 6 ayında hem ikinci 6 ayında özlük haklarını koruyacak, temel ihtiyaçlarını giderecek harcamalarındaki gerekli desteği aynı hakim savcı stajyerlerinde olduğu gibi destek verilmelidir. Stajyer avukatlarımızın ulaşımdan indirimli bir şekilde yararlanması için Antalya Büyükşehir Belediyesi ile görüşüyoruz. Antalya’da bir ilk olmasını istiyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Bozaner, stajyer avukatlara staj döneminin sonunda avukat olmak için ruhsat vermek adına alınan ücretin bir çoğunun Adalet Bakanlığı’na gittiğini bildirdi.
"İradenizi Hiçbir Zaman Kaybetmeyin"
Antalya Barosu olarak kendilerinin ne kadar ücret alındığına baktığını dile getiren Bozaner, “ Bunun kontrolünü yaptığımda bunun çalışmasını da birilerinden bir şeyler beklerken, öncelikle kendimizin sorunlar karşısında çözümler noktasında gereken adımları kısa sürede atacağız. Öncelikle elinde yetki olanlar kendilerinin de ne yapabileceği noktasında somut adımlar atmak zorundadır. O zaman bazı konular daha samimi şekilde ortaya çıkacaktır. Bir strateji belgesi yayınlandı, orada bazı konularda gelişmeler var. Açıklanan hususların bir çoğunun hayata geçememe gibi durumu söz konusu olabiliyor. Stajyer avukatlar istek ve beklentilerini sürekli ortaya koymak zorundadır. Taşı delen suyun şiddeti değil sürekliliğidir. Stajyer avukatlarımızdan gençlerimizden beklentimiz, hangi dönemde yaşı ne olursa olsun araştırmaya, sorgulamaya, merak etmeye, kişisel gelişimine, barosuna, meslektaşlarına, mesleğine ve ülkesine katkısını sürekli olarak devam ettirmelidir. Umutsuzluğa karamsarlığa kapılmadan, sizlerin arasından gelen baro başkanlığı kürsüsünde olan biri olarak mücadelenin er yada geç nihayete ereceğini, geriye dönülüp bakıldığında en güzel anıların mücadeleyle geçen zamandır. Parmakla gösterilir birer avukat olma yolunda iradenizi hiçbir zaman kaybetmeyin. Heybenizin staj döneminde güzel anılarla ve bilgilerle hayat boyu sürecek dostluklarla tamamlansın” ifadelerine yer verdi.
Antalya Barosu Staj Yürütme Kurulu Başkanı Alper Köleoğlu, ekonomik şartlar çok ağır, ulaşım masraflı, zaman anlamında ciddi sıkıntılar olduğu için kentin batı ilçelerini online eğitime dahil ettiklerini, bu sene ise Alanya ve Manavgat hariç diğer ilçelerin canlı bağlantı ile derslere katılacağını bildirdi.
Stajyer Avukat Temsilcisi Ramazan Gündoğdu, uzaktan eğitim sorununu çözen baroya teşekkür etti. Konuşmaların ardından, Bozaner, Sağkan’a üzerinde isminin yazılı olduğu Antalyaspor forması hediye etti.