Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), Sudan'da 26 milyon insanın akut açlık çektiğini ve 10 milyon kişinin şiddet, açlık ve yoksunluk nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.
UNOCHA Operasyonlar ve Savunma Birimi Direktörü Edem Wosornu ve Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Yardımcısı Stephen Omollo, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) Sudan'daki insani durumla ilgili brifing verdi.
Hızlı Destek Kuvvetlerinin Rolü
Wosornu, Sudan'daki kıtlığın, 25 Haziran'dan itibaren Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK) Sinnar eyaletine ilerlemesinin yaklaşık 726 bin insanın yerinden edilmesine neden olduğunu belirtti. Ayrıca, Kuzey Darfur eyaletindeki Faşir'deki Zamzam Mülteci Kampı'ndaki kıtlığın, uluslararası toplumun başarısızlığını gösterdiğini vurguladı.
Temel ilaçlar, gıda ve hijyen malzemeleri, ülkenin doğusundaki Port Sudan şehrinde yüklenip kampa gönderilmeye hazır durumda. Ancak, Çad'ın doğusundaki yardım malzemelerinin, şiddetli yağmurlar nedeniyle sular altında kalan Tina sınır kapısı yüzünden Sudan'a ulaştırılamadığı ifade edildi.
Kıtlıkla Mücadele İçin Gerekenler
Wosornu, kıtlıkla mücadelede dört ana unsurun önemli olduğunu belirtti:
- Çatışmanın durdurulması
- Tarafların uluslararası insani hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesi
- Sudan üzerinden hızlı, güvenli ve engelsiz insani erişim sağlanması
- Sudan için daha fazla kaynak ayrılması
Bölgesel İstikrarsızlık Tehdidi
Stephen Omollo, Sudan'daki insani krizin, gerekli siyasi ve diplomatik ilgiyi göremezse daha geniş bölgeyi istikrarsızlaştırabileceği uyarısında bulundu. Omollo, kıtlığın doğrulanmasının, uluslararası toplum ve Güvenlik Konseyi üyeleri için bir alarm zili olması gerektiğini belirtti.
Omollo, çatışma taraflarının yardım geçiş taleplerini onaylamadığını ve bu durumun yardım miktarını sınırladığını ifade etti. Ayrıca, kıtlığı durdurmak için siyasi irade ve liderlik gerektirdiğini belirterek, Güvenlik Konseyi'ni bu konuda harekete geçmeye çağırdı.