İstanbul'da gerçekleştirilen denetimlerde bazı marketlerde satılan sucukların et yerine ottan üretildiği ortaya çıktı. Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği (GLADER) Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, özellikle sucukta hile tespit ettiklerini ve hayvansal hücre kullanılmadan yalnızca ot ile üretilmiş sucukların tespit edildiğini belirtti. İstanbul'un 39 ilçesinden toplanan sucuklar laboratuvar ortamında incelendi. Orhan, sucukların üzerindeki etiketlerin okunması gerektiğini ve son kullanma tarihlerinin kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.
Sucuğun hileye açık bir gıda maddesi olduğunu hatırlatan Orhan, "Son kullanma tarihine bakılmalı.Aynı zamanda üzerinde içlerinde neler olduğu yazmak zorunlu. Etiket tebliğine göre, bunların yazılması zorunludur. Fiyat ucuzsa, incelemelerinde dikkatli olmaları gerekir." uyarısında bulundu.
ETİKETLERE DİKKAT!
Yaptıkları araştırmalarda hiç hayvansal hücrenin olmadığı sucukları saptadıklarını ifade eden Orhan, "Kullandığımız hayvansal gıdalar pahalı olduğu için hayvansal gıdalara karşı özellikle bitkisel proteinler kullanılıyor. Bunlar diğer sanayi tuzları ile kamufle edilmesinden tutun içerisine bir sürü hadiseler katılabiliyor. Bunları etiket tebliğine göre yazmamız zorunlu olduğu için vatandaş o yüzden etiketleri çok iyi okumalı." dedi.
Entegre üretim tesislerinde hilelerin çok daha gelişmiş durumda olduğunu söyleyen Orhan, "Yapılan çalışmalarda hiç hayvan hücresi olmadan tamamen bir hayvan gıdası gibi hayvansal gıda elde edilmiş ürünler yapıldığına şahit olduk." dedi.
Orhan çeşitli maddelerle sucuğa et tadı verildiğini açıklayarak, "Bu anlamda çok gelişmiş teknolojiler var. Siz soya ununa tuz, tatlandırıcı kattığınızda et yediğinizi sanıyorsunuz. Bunun yakalanması çok zor. Ciddi bir laboratuvar ile kimyasal muyanesinin yapılması gerek. Türkiye'de bu laboratuvarların sayısı sınırlı. Siz protein oranı olarak baktığınızda yüzde 22 protein var ama önemli olan o proteinin bitkisel mi hayvansal mı olduğu çok önemli." söyleminde bulundu.
"ÜZERİNDE NE OLDUĞU YAZIYOR"
Kasap Arif Aydın "Sucuğun kilosu 330 lira. Et fiyatına göre şu an fiyat normal. Bizim sucuklarımızın üzerinde ne olduğu yazıyor ama yine de içine madde koyuyorlar" diye konuştu.30 yıldır kasaplık yapan Cengiz Uysal ise "Sucuğun kilosu 300 lira. Müşteri istediği eti seçiyor, istediğini veriyoruz. Her şey müşterinin gözü önünde yapılıyor, hazır satmıyoruz" ifadelerini kullandı.