Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te meydana gelen ve 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasında yargılanmaya başlayan 28 kamu görevlisinin davasının ilk duruşması yapıldı. Mahkeme heyeti, madenci ailelerinin ve avukatlarının davaya katılma taleplerini dosyanın incelenmesinin ardından değerlendireceğini belirtti. Barolar ve sendikaların müdahil olma taleplerini ise reddederek, duruşmayı 12 Eylül'e erteledi.
301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma Maden Faciası nedeniyle ihmalleri olduğu gerekçesiyle 28 kamu görevlisinin yargılanması için açılan davanın ilk duruşması, Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başladı. Mahkeme heyeti, madenci ailelerinin ve vekillerinin katılma taleplerini, asıl dosyayı inceledikten sonra karara bağlayacağını bildirdi. Ancak baroların ve sendikaların katılım talepleri reddedildi. Heyet, duruşmayı 12 Eylül'e erteledi.
Manisa Barosu Başkanı Açıklama Yaptı
Manisa Barosu Başkanı Ümit Rona, Soma Adliyesi önünde yaptığı açıklamada, adaletin gecikmesinin adalet olmadığını vurguladı. Rona, "Bugün tam 9 yıl 360 gün sonra, yani 10. yıla 5 gün kala, madenci ailelerinin adalet arayışında gecikmenin kabul edilemez olduğunu" söyledi.
Davanın Uzun Sürmesinin Sebeplerini Açıkladı
Rona, 28 kamu personelinin yargılandığı davanın bu kadar uzun sürmesinin çeşitli sebeplerini açıkladı. Danıştay'ın verdiği kararlar, Enerji ve Çalışma Bakanlıkları'nın dirençleri ve diğer faktörler nedeniyle davanın uzadığını belirtti. "Bu kamu görevlileri ile ilgili suç duyuruları yapıldı, ancak yargılama süreci geç tamamlandı" dedi.
Dava 9 Yıl 360 Gün Sonra Başladı
9 yıl 360 gün sonra başlayan dava, kamuoyunda büyük bir yankı uyandırdı. Madenci aileleri, gecikmiş adaletin adalet olmadığını belirtirken, bu davanın nasıl ilerleyeceği merakla bekleniyor. Mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmayı 12 Eylül'e erteledi ve dosyanın detaylarını inceleyeceğini belirtti.