Slovenya meclisi, Filistin'i bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanıma kararı aldıktan sonra, başkent Lübliyana'daki parlamento bahçesinde Filistin bayrağı alkışlar eşliğinde göndere çekildi. Bu tarihi an, Slovenya'nın Filistin'e verdiği desteği gösteriyor.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'tan istifa kararı İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'tan istifa kararı

Slovenya, Avrupa Birliği üyesi olarak, parlamentoda yapılan oylama sonrası Filistin devletinin bağımsızlığını resmen tanıdı. Geçen hafta İspanya, İrlanda ve Norveç de benzer adımlar atmıştı. Bu ülkeler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurmak için baskı uygulamayı amaçlıyor. Slovenya'nın Filistin'i tanıma tasarısı, pazartesi günü parlamentonun dış ilişkiler komitesi tarafından kabul edildi ve salı günü genel kurulda oylanması planlandı. Ancak, ana muhalefet partisi Slovenya Demokrat Partisi (SDS) süreci yavaşlatmak için referandum talebinde bulundu. Referandum talebi kabul edilseydi, süreç bir ay kadar uzayabilirdi.

SDS'nin Tutumu

Eski Başbakan Janez Jansa liderliğindeki SDS, Filistin'in bağımsızlığını tanımanın doğru zaman olmadığını ve bu kararın sadece "terörist organizasyonu Hamas'a" yardım edeceğini öne sürdü. Bu itirazlara rağmen, iktidar koalisyonu oylamanın salı günü yapılabilmesi için referandum teklifini aşma yollarını aradı.
Salı günü yapılan olağanüstü oturumda parlamentonun dış ilişkiler komitesi, SDS'nin referandum başvurusunu yetersiz buldu ve kabul etmedi. Böylece, Slovenya'nın Filistin'i tanıma kararı, 52 oyla kabul edildi ve SDS'nin salonu terk etmesinin ardından hiç karşı oy çıkmadı.

Filistin'i Tanıyan Diğer AB Ülkeleri

Slovenya'nın yanı sıra, İsveç, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Slovakya, Romanya, Bulgaristan ve geçen hafta itibarıyla İrlanda, İspanya ve Norveç de Filistin'i bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanıyor.


 

Kaynak: Haber Merkezi