Konyaaltı’nda Çandır Fasulyesi Şenliği Başlıyor: Antalya Piyazı İkram Edilecek Konyaaltı’nda Çandır Fasulyesi Şenliği Başlıyor: Antalya Piyazı İkram Edilecek

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi Eş Başkanı Şükran İçöz, düzenlediği basın toplantısında, “Vergide Adalet İstiyoruz” eylemlerinin 2025 yılında da devam edeceğini açıkladı. Şükran İçöz, taleplerinin karşılanmadığını vurgulayarak, her çarşamba düzenledikleri eylemlerle mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.

SES Antalya Şubesi Emekçiler ve Vergiler Altında Ezilmeye Mahkûm Edildi

"Eziyet Yönetmeliği"ne Tepki

Sağlık Bakanlığı’nın 1 Kasım 2024’te yayımladığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne tepki gösteren İçöz, bu düzenlemenin hem sağlık çalışanlarına hem de halka eziyet çektirdiğini belirtti. Sağlık çalışanlarının performans sistemi dayatması ve ücret kesintileriyle baskı altına alınmaya çalışıldığını söyleyen İçöz, “Halkın sağlık hakkını kısıtlayarak sistemi yönetemezsiniz” dedi.

Vergi Adaleti Talebi

İçöz, yüksek enflasyon ve gelir vergisi kesintilerinin sağlık emekçilerini zor durumda bıraktığını belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2024 yılı enflasyon oranını %44,38, bağımsız araştırma gruplarının ise %83,4 olarak açıkladığını hatırlatan İçöz, kamu emekçilerinin maaş zammının %11,54 düzeyinde kaldığını ifade etti.

SES’in Talepleri

SES Antalya Şubesi’nin başlıca talepleri şu şekilde sıralandı:

  • Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ile aile sağlığı merkezleri (ASM) kamu tarafından sağlanmalıdır.
  • Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelediği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar ASM sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
  • Aile hekimliğinde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. ASM’lerde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri; aile hekiminin çalışma kriterleri ile değil, kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. ASM çalışanlarının kanun değişikliği gerektiren teşvik ücreti katsayısı en az iki katı ve tavan ücreti en az üç katı oranında artırılmalıdır.
  • ASM’lerde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak, tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.
  • Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil, şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı; etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.

Eylemler Sürecek

SES Antalya Şubesi, “Eziyet Yönetmeliği”nin iptal edilmesi ve gelir vergisi kesintilerinin %15 ile sınırlandırılması talepleriyle başlattıkları “Vergide Adalet İstiyoruz” eylemlerini her çarşamba sürdüreceklerini duyurdu. İçöz, sağlık çalışanlarının insanca yaşam talepleri karşılanana kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Kaynak: Bülten