Türkiye, yeni yerel yöneticilerini belirlemek üzere 31 Mart 2024 Pazar günü sandık başına gidiyor. 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği seçimlerde, aynı zamanda il genel meclisi üyeliği ve belediye meclis üyeliği seçimleri de yapılacak. Seçmenler, Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oylarını kullanmaya hazırlanıyor.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Verileri
YSK, seçimde kayıtlı seçmen sayısını 61 milyon 441 bin 882 olarak belirledi. Bu seçimde oy kullanacak olan 18 yaşını dolduran 1 milyon 32 bin 610 kişi bulunuyor. Seçimlerde toplamda 34 siyasi partinin adayları yarışacak ve ülke genelinde 206 binden fazla sandık kurulacak.
Oy Kullanma Süreci
Seçmenler, oy kullanacakları sandıkları seçmen bilgi kağıtlarında belirtilen adreste bulacaklar. Oy kullanma günü, seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenmek isteyenler, YSK’nın internet sitesi, e-Devlet kapısı, YSK’nın mobil uygulaması veya ''444 9 975'' numaralı YSK Çağrı Merkezi'ni kullanarak bilgi alabilecekler.
Oy Verme Saatleri
Seçmenlerin oy kullanma işlemi, bazı illerde 07.00’de başlayacak ve 16.00’da sona erecek. Diğer illerde ise oy verme işlemi 08.00’de başlayacak ve 17.00’de tamamlanacak. Oy verme saati geldiğinde sandık başında bekleyen seçmenler, sandık kurulu başkanının izniyle oylarını kullanabilecekler.
Kimlik ve Oy Kullanma
Oy kullanmak isteyenlerin kimliklerini ibraz etmeleri gerekiyor. Kimlik olarak, nüfus cüzdanı, kimlik kartı, pasaport gibi resmi nitelikteki belgeler kabul edilecek. Cep telefonu ve diğer iletişim cihazları, oy kullanma alanına sokulmayacak ve kullanılmayacak.
Oy Pusulaları ve Renkleri
Seçmenler, tercih ettikleri adayları belirlerken, birleşik oy pusulalarında sadece ''TERCİH'' veya ''EVET'' mührünü kullanacaklar. Oy pusulalarının diğer yerlerine herhangi bir işaret veya imza konulmayacak. Oy pusulalarının rengi, farklı görevler için farklı olacak; beyaz, turuncu, mavi ve sarı renkler kullanılacak.
Büyükşehir ve Diğer İllerde Oy Kullanma
Büyükşehirlerde ve diğer illerde oy kullanacak seçmenler, belirli görevler için oy kullanacaklar. Büyükşehirlerde, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık için oy verilecekken, büyükşehir olmayan illerde ve köylerde farklı görevler için oy kullanılacak.
Yerel seçimler, Türkiye'nin demokratik sürecinde önemli bir adımı temsil ediyor. Seçmenlerin sandık başına giderek tercihlerini yapmaları, ülkenin yönetimine katılımı ve demokrasinin güçlenmesini sağlıyor.