Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, yazılı bir açıklama yaparak, sığır, manda, koyun, keçi ve geyik gibi çift tırnaklı hayvanlar arasında yaygın olan ve bulaşıcı bir özelliğe sahip olan şap hastalığının, uluslararası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz etkilediğini ve büyük ekonomik kayıplara neden olduğunu belirtti.

Mücadelede Önemli Adımlar Atılıyor

Bakan Yumaklı, şap hastalığıyla etkin bir mücadele yürütüldüğünü vurgulayarak, aşılama çalışmalarının aralıksız bir şekilde devam ettiğini önemle dile getirdi.

Merkez Bankası Kasım Ayı Faiz Kararı Açıklandı! Merkez Bankası Kasım Ayı Faiz Kararı Açıklandı!

Aşılama sayısının bu yılın başında 3'e çıkarıldığını hatırlatan Yumaklı, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde gerçekleştirilen aşılamalara, yılın başında bir dönem daha eklediklerini ifade etti. İlk dozu, baskın aşılama programları kapsamında 29 Ocak ile 31 Mart tarihleri arasında uygulandı.

Büyükbaş Hayvanlarda Aşılama Oranı Artıyor

Bakan Yumaklı, şap hastalığının baskın dönem adı verilen süreçte, büyükbaş hayvan varlığının yüzde 87'sine denk gelen 14 milyon 714 bin 274 büyükbaş hayvanın aşılandığını belirtti. Geçen yılın ilk altı ayına oranla, bu yılın mihrak sayısında yüzde 53 oranında azalma görüldüğünü kaydetti.

"Baskın dönemin bitimini müteakip 1 Mayıs'ta ilkbahar dönemi kampanyasına başlanmış ve 6 milyon büyükbaş ve 1,2 milyon küçükbaş hayvan aşılanmıştır. Bu yılın sonuna kadar ilkbahar dönemi için 9 milyon, sonbahar dönemi için de 15 milyon büyükbaş hayvanın daha aşılanmasını planlıyoruz. Bakanlığımız bünyesinde Şap Enstitümüzde 25-30 milyon doz şap aşısı üretimi yapmayı öngörüyoruz. Kurban Bayramı öncesinde hayvan sağlığı yönünden tedbirleri aldık." şeklinde konuşan Yumaklı, önümüzdeki dönemde de aşılama çalışmalarının hız kesmeden devam edeceğini belirtti.

Kaynak: AA