Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, Avrupa Birliği’nin Suriye ile ilişkilerini güçlendirmek amacıyla Suriye’yi ziyaret etti. Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından yeni yönetimle temasa geçen ilk AB dışişleri bakanları olan Baerbock ve Barrot, kritik görüşmeler gerçekleştirdi.
HTŞ Lideriyle Görüşme
İki bakan, Suriye’nin başkentinde Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) lideri Ahmed Hüseyin el-Şara ile bir araya geldi. Baerbock, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Avrupa’nın Suriye’yi destekleyeceğini ancak "yeni İslamcı yapıları finanse etmeyeceğini" vurguladı. Avrupa Birliği’nin, Suriye’de kapsayıcı ve barışçıl bir sürece destek olmayı hedeflediğini belirten Alman bakan, "Kadınların da dahil olduğu bir siyasi diyalog süreci şarttır. Kadın hakları, bir toplumun ne kadar özgür olduğunu belirleyen önemli bir ölçüttür," dedi.
Baerbock ayrıca, Kürtlerin dahil olduğu bir siyasi çözümün Suriye’nin geleceği için kritik olduğunu ifade etti ve uluslararası toplumun desteğinin, Suriye halkının taleplerine uygun bir sürece bağlı olduğunu söyledi.
Barrot’tan Kürtlerle Uzlaşma Çağrısı
Fransız Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, "Suriye’nin egemen, istikrarlı ve barışçıl bir geleceği için umut var, ancak bu kırılgan bir umut," ifadelerini kullandı. Barrot, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kürt otoritelerle iş birliği yapılması gerektiğini vurguladı ve geçiş hükümetine uzlaşma çağrısında bulundu. Ayrıca, kimyasal silahların uluslararası denetimi için OPCW’ye başvurulması gerektiğini söyledi.
Selamlaşma Krizi: El-Şara Baerbock’un Elini Sıkmadı
Ziyaret sırasında HTŞ lideri El-Şara’nın, Bakan Baerbock’un elini sıkmaması Almanya’da büyük tepki topladı. Görüşme öncesinde el sıkışmayan El-Şara, yalnızca elini göğsüne koyarak selam verdi. Aynı liderin, Fransız Bakan Barrot ile tokalaşması ise dikkat çekti. Almanya’da bu durum, kadınlara yönelik eşitliksiz bir yaklaşım olarak değerlendirildi.
AB’nin Suriye Stratejisi
Baerbock, Suriye’ye gitmeden önce yaptığı açıklamada, Suriye’nin yeni yönetimini kadın-erkek eşitliği gibi temel şartlara göre değerlendireceklerini belirtmişti. Alman bakan, Suriyelilerin ülkelerine dönüşü için güvenli ve özgür bir ortam sağlanması gerektiğinin altını çizdi.