Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Sağlık Toplu ulaşım kabus olmasın! Metroda bulaşıcı hastalık tehlikesi

Toplu ulaşım kabus olmasın! Metroda bulaşıcı hastalık tehlikesi

İstanbul'da okulların açılmasıyla toplu taşıma kullanımı arttı. Nemli ve karanlık metro ortamının sivrisinekler için üreme alanı oluşturduğuna dikkat çekildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Toplu ulaşım kabus olmasın! Metroda bulaşıcı hastalık tehlikesi
KAYNAK: İHA

İstanbul'da okulların açılmasıyla trafik yoğunluğu ve toplu taşıma araçlarına olan talep önemli ölçüde arttı. Özellikle metropol şehirlerde, metro ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarında oluşan kalabalık ve havasız ortamlar, bulaşıcı hastalıkların yayılmasına zemin hazırlayabilir.

Güne erken saatlerde başlayan öğrenciler, çalışanlar ve toplu taşımayı yoğun olarak kullananlar arasında hijyen ve kişisel koruma önlemleri büyük önem taşıyor. Metrolar ve benzeri havasız, nemli ortamlar, yalnızca insan kaynaklı enfeksiyonlar için değil, aynı zamanda çevresel tehditlere de karşı dikkat çekici hale geldi.

Sivrisineklerin Tehlikeleri

Mikrobiyolog Dr. Öğretim Üyesi İpek Ada Alver, özellikle bu dönemde sivrisineklerin taşıyabileceği enfeksiyon hastalıklarına karşı önemli uyarılarda bulundu. Alver, “Metropol şehirlerde genellikle havaalanı, gar ve deniz ulaşımına transfer sağlayan ve farklı ülkelerden gelen binlerce insanın kullandığı metrolar, karanlık, nemli ve rutubetli ortamlardır. Sivrisinekler, bu yaşam alanlarında daha hızlı çoğalabilirler. Batı Nil Virüsü başta olmak üzere sıtma, dang humması, chikungunya, sarıhumma, filaryaz, tularemi, Zika ateşi ve pek çok ensefalit türünü bulaştırmada etkendirler” dedi.

Enfeksiyonların Yayılması ve Riskler

Sivrisineklerin, kan yoluyla bulaşan enfeksiyonlarda büyük bir rol oynadığını belirten Dr. Alver, “Sivrisinekler, enfeksiyon etkeni mikroorganizmaları taşımada büyük önem arz etmektedir. Bu tarz ulaşım araçlarıyla enfeksiyon şehirler veya ülkeler arasında rahatlıkla yayılabilir” ifadelerini kullandı. Sivrisineklerin genellikle sulak ve nemli alanlarda çoğaldığını ancak metropol şehirlerdeki nemli ve havasız ortamların da tehlike barındırdığını vurguladı.

Enfeksiyon Zincirini Kırmak İçin Önlemler

Dr. Alver, sivrisineklerin dış ortamdan mikroorganizmaları koruyarak kana bulaştırdığını belirterek, “Sivrisinekler, enfeksiyonun mutasyon geçirmesine ve tedaviye direnç geliştirmesine katkı sağlar. Bu nedenle sivrisinek popülasyonunu kontrol altına almak, enfeksiyon zincirini kırmada hayati önem taşır. Özellikle Batı Nil Virüsü gibi tedavisi ve aşısı bulunmayan hastalıklar açısından, metrolarda sivrisinek popülasyonunu kontrol etmek için gerekli önlemler alınmalıdır” dedi.

Dezenfeksiyon ve İlaçlama Önerileri

Mikrobiyolog Dr. Öğretim Üyesi İpek Ada Alver, metroların düzenli olarak dezenfekte edilmesi, sivrisinek popülasyonunu azaltmak için ilaçlanması ve rutubet ile nemin kontrol altında tutulması gerektiğini vurguladı. “Toplu taşıma araçlarının düzenli olarak temizlenmesinin yanı sıra, sivrisineklerin yuvalanabileceği alanlara karşı da gerekli ilaçlama ve hijyen çalışmaları yapılmalıdır” şeklinde uyarılarda bulundu.

Yorumlar
Z
Ziyaretçi 6 gün önce
Bu kadar yazıyı uzun tutmanın anlamı ne kimsenin bunu okumaya zamanı vakti yok bu kadar yazı okuyan İnan ki profesör olur
BEĞENME
0
CEVAPLA
Manisa'da Kadınlar Çocuk Cinayetlerine: Çocukları Çuvala Sığdırmayın

Manisa'da Kadınlar Çocuk Cinayetlerine: Çocukları Çuvala Sığdırmayın