İstanbul Aydın Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörü ve Sosyal Medya Araştırmacısı Ümit Sanlav, dünyaca ünlü psikiyatri dergisi üzerinden yapılan bir inceleme yazısına dikkat çekerek, madde bağımlıları ve sosyal medya bağımlılarının beyninde benzer hasarlar tespit edildiğini belirtti. Sanlav, akıllı telefonlar ve sosyal medyanın hayatımızdaki etkilerini değerlendirdi.
Phubbing nedir?
Teknolojik erişim rahatlığı ve akıllı telefonların hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmasıyla birlikte, sosyal medya kullanımının arttığını ifade eden Sanlav, Phubbing olarak adlandırılan ekran bağımlılığı kavramının ortaya çıktığını söyledi. Sanlav, dünya genelinde ortalama günlük internet kullanım süresinin 6 saat 37 dakika iken Türkiye'de bu sürenin 7 saat 24 dakika olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, sosyal medya kullanım sürelerinin Türkiye'de dünya ortalamasının üzerinde olduğunu vurguladı.
Sanlav, sosyal medya bağımlılığının, özellikle çocuklarda, günlük hayattaki baskılardan kaçmak için bir sığınak haline geldiğini belirtti. İnternet ortamında bireylerin özgürce hareket edebildiği ve baskı olmadığı için bu alanın tercih edildiğini ifade etti.
Geçtiğimiz yıl Dünya Psikiyatri Dergisi'nde yayınlanan bir inceleme yazısına değinen Sanlav, bu yazıda sosyal medya bağımlılarının beyninde, madde bağımlılarıyla benzer hasarların tespit edildiğine dikkat çekti. Bu hasarların duygusal işlemlendirme, dikkat toplama ve karar verebilme yeteneklerini etkilediğini ifade etti.
Sanlav, sosyal medya bağımlılığının farklı türlerini de sıralayarak, uyarı bağımlısı, kontrol bağımlısı, yaşamaktansa göstermeyi tercih edenler ve check-in bağımlısı gibi profilleri açıkladı. Bu bağımlılıkların, bireylerin günlük yaşam kalitesini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Son olarak, Sanlav, sosyal medya bağımlılığının nörolojik heyecanın hızlı bir şekilde karşılanabilmesinden kaynaklandığını ve bu durumun bağımlılığı tetiklediğini vurgulayarak, insanların bu konuda bilinçli olmaları gerektiğini söyledi.