Hatay'ın İskenderun ilçesinde Balığı tutan Mufit Aslan'ın ailesi, balığı tükettikten kısa bir süre sonra rahatsızlanarak İskenderun Devlet Hastanesi'ne başvurdu. İlk müdahalenin ardından hastalar, Adana'ya sevk edildi. Hayati tehlikesi bulunan Mufit Aslan entübe edilirken, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, balon balığının etinin tüketilmesinin ölüme yol açabileceği konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Türkiye denizlerinde sıkça rastlanan balon balığıyla ilgili yaşanan zehirlenme olaylarına dikkat çeken Turan, vatandaşları bu tehlikeden kaçınmaları konusunda uyardı.

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan

Balon balığı ne kadar zehirli? Balon balığının kaç türü zehirli?

Turan, Türkiye denizlerinde bulunan 7 tür balon balığının tamamının zehirli olduğunu belirtti. Özellikle Akdeniz ve Ege Denizi'nde sıkça rastlanan bu balıkların zehirli olduğunu vurgulayan Turan, vatandaşların bu balıkları tüketmemesi gerektiğini söyledi. Daha önce yaşanan zehirlenme vakalarını hatırlatan Turan, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu konuda bilinçlendirme faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti.

Balon balığı yenir mi? Balon balığı öldürür mü?

Balon balığının etinin tavuk etine benzediğine dikkat çeken Prof. Dr. Turan, bu benzerliğin insanları yanıltabileceğini belirtti. Balıkçılara balon balığının zehirli olduğunu anlattığını söyleyen Turan, balığın etinde bulunan tetrodotoksin adlı zehirin insanlarda ciddi rahatsızlıklara ve ölüme yol açabileceğini ifade etti.

Balon Balığı Ne Kadar Zehirli Balon Balığı Öldürür Mü

Balon balığından kurtulmak için ne yapılmalı?

Balon balığının miligramında bile etkili zehir bulunduğunu belirten Turan, Japonya'da lisanssız olarak balon balığı satmanın ciddi bir cezasının olduğunu hatırlattı. Türkiye'de de benzer bir düzenleme olması gerektiğini savunan Turan, balon balığının avlanmasının ve tüketiminin yasak olduğunu ancak bu kurallara uymayanların olduğunu dile getirdi.

Turan, balon balığı tüketiminin hayati risk taşıdığını vurgulayarak, vatandaşlardan bu konuda duyarlı olmalarını ve hiçbir koşulda balon balığı tüketmemelerini önerdi. Balıkçılara ve halka yönelik bilinçlendirme çalışmalarının artırılması gerektiğini belirten Turan, bu zehirli balıklardan uzak durmanın önemine dikkat çekti.

Balon Balığı Öldürür Mü

Balon balığı kuyruğu ne kadar? Balon balığı alımları devam ediyor mu?

Türkiye’de denizlerde sıklıkla görülen balon balığıyla mücadeleye karşı çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Hatay’da balon balığı popülasyonuyla mücadeleye karşı yürütülen çalışmalarda Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri tarafından 2020-2023 yılları arası toplam 51 bin 370 kuyruk alımı gerçekleşti. Balıkçılara 198 bin 48 TL destekleme ödemesi yapıldı. Balon balığı alımları 1 Aralık 2023 itibariyle sonlandırıldı ancak 2024 yılında da devam edecek.

Balon Balığının En Zehirli Türleri

Balon balığının en zehirli türleri

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ise, 'Yapılan çalışmalarda kıyılarımızdaki 2 türün etinin daha zehirli olduğu belirtildi. Bunlardan ilki, en zehirlisi, çok küçük bir balon balığı var. Sarı balon balığı olarak adlandırdığımız kum renginde, bunun etinde tetrodotoksinin daha çok olduğu belirtiliyor. Lagocephalus sceleratus isimli büyük türde de zehir daha fazladır. Tüm balon balıklarında zehir var ama bu iki türde daha fazla yer alıyor. Yaklaşık 20 yıldan bu yana kıyılarımızda balon balıkları balıkçılarımız tarafından yakalanıyor.' diyor.

Kaynak: İHA