Kasım ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği'ne tepki gösteren aile hekimleri 2 Aralık 2024 gününden itibaren 5 gün iş bırakma eylemi yapma kararı aldı. Eylem kararına birçok sağlık çalışanı, meslek odaları ve sendikalar katılırken Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, iş bırakma eylemine katılmayacaklarını duyurdu.
Sağlık-Sen Sekretarya Toplantısı'nda konuşan Sağlık-Sen Genel Başkanı Doğan, Sağlık Bakanlığı Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklere karşı bazı sendika ve derneklerin aldığı kararla aile hekimliği çalışanlarının iş bırakacağını hatırlattı ve "Biz sağlık çalışanlarının yetkili sendikası olarak iş bırakmıyoruz. Bizim amacımız üzüm yemek. Popülist sendikacılık anlayışıyla kimse bir yol alamıyor. Biz popülist sendikacılık yapmıyoruz, çözüm odaklı çalışıyoruz." şeklinde konuştu.
"Çözümün Yolu Başkalarını Mağdur Etmek Değil"
Sağlık-Sen olarak tüm sağlık ve sosyal hizmet profesyonellerinin hakkını savunmak için çalıştıklarını belirten Genel Başkan Doğan şu açıklamayı yaptı:
"Biz hekimimizin, hemşiremizin, ebemizin, paramediğimizin, sosyal çalışmacılarımızın yaşadığı sorunları biliyoruz. Bunları çözmek için çalışıyoruz. Çözüm üretmek, ortaya çözüm koymak istiyoruz. Biz mağdur olmuşken başkaları da mağdur olsun istemiyoruz. Evet sorun olabilir, mağduriyet olabilir ama bunun yolu başkalarını mağdur etmek değil. Ortaya çözüm koymamız gerekiyor, çözüm üretmemiz gerekiyor. Bu anlayışla mücadele etmemiz, sorunları çözmeye çalışmamız gerekiyor. İş bırakmadan, yeni mağduriyet oluşturmadan aile hekimlerimiz ile aile sağlığı hemşire ve ebelerimiz için mücadeleye devam edeceğiz."
"Diyalog Kapılarını Açık Tutarak Çözüm İçin Mücadele Edeceğiz"
Yeni yönetmelikte aile hekimleri ile aile sağlığı hemşire ve ebelerini mağdur eden maddeler olduğunu söyleyen Doğan, diyalog yolunu tercih ettiklerini de sözlerine ekledi:
"Sübjektif değerlendirme getiren memnuniyet oranı, hekim bağımsızlığına müdahale eden akılcı ilaç kullanımı, zorunlu hasta takibini getiren son 6 ayda birime müracaat etmeyen nüfus oranı için kesinti yapılması, entegre hastanelerde 96 saatlik nöbet tutulmadığında teşvik ek ödemeden kesinti yapılması gibi birçok sorunlu madde var. Bu maddeleri yargıya taşıdık. Ayrıca bu maddelere ilişkin çözümlerimizi hekim kökenli milletvekillerimizle, Sağlık Bakanlığı bürokratlarımızla ve Cumhurbaşkanlığı yetkilileri ile paylaştık. Biz diyalog kapılarını açık tutarak çözüm için mücadele ediyoruz."