24 Şubat 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı, 1000. gününde çatışmaların derinleştiği ve yeni cephelerin açıldığı bir noktaya ulaştı. Savaşın başlangıcında Rus birlikleri, Donetsk, Luhansk, Harkiv, Sumi ve Çernigiv bölgelerine girerek Ukrayna’nın başkenti Kiev’i kuşatma altına aldı. Ancak ilerleyen süreçte Rusya, bazı bölgelerden çekilmek zorunda kaldı. Savaşın başlangıcından bugüne kadar gerçekleşen olaylarda, 24 Şubat 2022, Savaş başladı. Rus birlikleri, Donetsk, Luhansk, Harkiv, Sumi ve Çernigiv bölgelerine girdi, Kiev kuşatıldı. 4 Mart 2022, Zaporijya Nükleer Santrali, Rusya’nın kontrolüne geçti. Nisan 2022, Rus birlikleri Kiev ve Çernigiv'den çekildi. Eylül 2022, Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson’da yasa dışı referandumlar düzenlendi. 6 Haziran 2023, Kahovka Barajı patladı, Herson bölgesi sular altında kaldı. 6 Ağustos 2024, Ukrayna, Rusya’nın Kursk bölgesine saldırarak yeni bir cephe açtı.
Milyonlarca İnsan Yerinden Edildi
Savaşın etkisi, sadece cephe hattında değil, milyonlarca insanın yaşamında büyük bir yıkıma neden oldu. Birleşmiş Milletler'in (BM) raporuna göre: Ukrayna’da 11 milyon kişi ülke içinde yerinden edildi. 7,8 milyon kişi başka ülkelere sığınmak zorunda kaldı.6.755 sivil yaşamını yitirdi, 10.607 kişi yaralandı.
Yeni Bir Dönem Mi Başlıyor?
ABD’nin Ukrayna’ya sağladığı uzun menzilli silahların Rusya topraklarında kullanılmasına izin vereceği yönündeki iddialar, savaşın gidişatında dönüm noktası olabilir. Böyle bir adım, çatışmaların Ukrayna sınırlarının ötesine taşınmasına neden olabilir.
Nükleer Tehdit Gündemde
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 19 Kasım 2024'te ülkesine yönelik olası balistik füze saldırılarına karşı nükleer yanıt doktrinini onayladı. Bu açıklama, gerilimi daha da tırmandırırken, taraflar arasındaki müzakere ihtimalini neredeyse sıfıra indirdi.