Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, özel eğitim kurumlarında artan kayıt ücretleri konusunda yazılı bir açıklama yaptı. Özçağdaş, son günlerde özel öğretim kurumlarındaki okul ücretleri ve öğretmenlerin çalışma koşullarına dair ortaya çıkan sorunlara dikkat çekti. Özellikle 1, 5, ve 9. sınıflar için talep edilen yüzde 300-400’lere varan ücret artışlarının, velilerin çocuklarını okula devam ettirmesini zorlaştırdığını vurguladı.

Takdir ve Teşekkür Belgesi Kaç Puanla Alınır? İşte 2025 Kriterleri Takdir ve Teşekkür Belgesi Kaç Puanla Alınır? İşte 2025 Kriterleri

Eğitimin nitelikli olması, CHP'nin öncelikleri arasında yer alıyor. Her vatandaşın nitelikli eğitime erişimini sağlama ve Türkiye'nin bilimsel, ekonomik, sosyal ve kültürel ilerlemesine katkıda bulunma amacını taşıyan CHP, 22 yıllık AK Parti iktidarının eğitim politikalarını eleştirdi. Kamusal eğitimin kalitesinin azaldığına ve özel öğretimin, nitelikli eğitim isteyen aileler için kaçınılmaz bir seçenek haline geldiğine dikkat çekildi.

Suat Özçağdaş

Eğitim Sorunları

AK Parti iktidarı döneminde eğitimin bilimsel ve laik yapısından uzaklaştığını belirten Özçağdaş, özel okullardaki zamların yanı sıra devlet okullarındaki eğitimin niteliği konusundaki sorunları da gündeme taşıdı. Özel öğretim kurumlarının sayısının arttığına ve öğrenci sayısının 2,5 katına çıktığına dikkat çekerek, bu durumun öğrenci ve velilere ek maliyet getirdiğini ifade etti.

Eğitimdeki sorunların temelinde, AK Parti'nin yanlış ekonomi politikalarının olduğunu vurgulayan Özçağdaş, özel okullardaki öğretmenlerin düşük ücretlerle çalıştırılmasına da dikkat çekti. Öğretmenlerin asgari ücretle çalıştırılmasının önüne geçilmesi ve eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

Özel Okullardaki Zamlar

Suat Özçağdaş, özel öğretim kurumlarına ilişkin önemli bir konuya daha değindi. Öğrencilere yapılan zamların, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde belirlenen sınırları aştığını belirterek, özel okullarda ara sınıfların eğitim ücretlerinin belirlenirken bir önceki yılın ortalama yurt içi ÜFE artı bir önceki yılın ortalama TÜFE / 2 artı 5 oranından fazla artış yapılamayacağını hatırlattı. Ancak, bu kuralın 1, 5 ve 9. sınıflara uygulanmadığını belirtti.

Editör: Banu Yapar