Antalya'nın Alanya ilçesi Konaklı Beldesi ve Damlataş Plajı mevkilerinde yaşanan deniz kirliliği nedeniyle Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 464 bin 585 TL ceza kesildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, kirliliğe neden olan görüntülerin kıyıdan 1500 metre açıkta ve 30 metre derinlikte bulunan difüzörlerden çıkan arıtılmış atık su deşarjına ait olduğu belirtildi. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çevre Mühendisi Cem Arüv, “Geçimini Doğa, Deniz ve Güneş Turizmi ile sağlayan Antalya da böyle bir görüntünün insan ve çevre sağlığı açısından kabul edilemez” ifadelerini kullandı.
“HALKIN UYARILMASI GEREKİYOR”
Aniden oluşan sebeplerle atık su arıtma tesislerinde benzer şekilde zorunlu deşarjların olabileceğini belirten Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Antalya Şubesi eski Başkanlarından Arüv, “Bu gibi durumlarda halkın uyarılması gerekiyor ve denizin mikrobiyal durumunun izlenerek insan ve çevre sağlığı açısından ulusal ve uluslararası standartlara erişildiğinde kıyı kullanımlarına müsaade edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
“İZAHA MUHTAÇ BİR KONU”
Cem Arüv denizleri korumakla görevlendirilen bir kurumun deniz kirliliğine sebep olmasının izaha muhtaç olduğunu belirterek, “Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı ekiplerinin, gelen şikayetler üzerine yaptığı denetimi neticesinde ortaya çıkan söz konusu durum, denizleri korumakla görevlendirilen ve deniz kirliliğine sebep olduğu gerekçesi ile kirletenlere milyonlarca lira ceza yazma ehliyetine sahip ve yazan bir kurumun hangi gerekçe ile olursa olsun kendisinin denize kontrolsüz bir şekilde atık su vermesinin izaha muhtaç bir konu” dedi.
BÜYÜKŞEHİR’DEN AÇIKLAMA GELDİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi, olayla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, kamuoyuna yansıyan görüntülerin kıyıdan 1500 metre açıkta ve 30 metre derinlikteki difüzörlerden çıkan arıtılmış atık suya ait olduğu belirtildi. Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü (ASAT), Antalya genelinde 36 adet atık su arıtma tesisinin 7/24 esasına göre çalıştığını ve tüm tesislerin çıkış noktalarında Sürekli Atık su İzleme Sistemleri (SAİS) aracılığıyla anlık izleme yapıldığını ifade etmişti.