Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri

Hani zam yoktu!

“Suyu ucuzlatacağız” diyerek göreve gelen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 2015 yılı tarifesinde suya yüzde 5 ile yüzde 9 oranında zam yaptı. Merkezde mesken aboneleri şuan KDV hariç 2.15 TL’den tükettikleri suyun metreküpünü Ocak ayınd

7 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hani zam yoktu!

“Suyu ucuzlatacağız” diyerek göreve gelen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 2015 yılı tarifesinde suya yüzde 5 ile yüzde 9 oranında zam yaptı. Merkezde mesken aboneleri şuan KDV hariç 2.15 TL’den tükettikleri suyun metreküpünü Ocak ayından itibaren 2.26 TL’den tüketecek

CHP’DEN ZAMMA RET

ASAT Genel Kurulu dün Stratejik Plan, Performans Programı ve bütçenin de aralarında olduğu önemli maddeleri karara bağlamak üzere dün toplandı. Genel Kurul’da 2015 yılı ücret tarifesi CHP Gurubu’nun ret oylarına karşılık oyçokluğuyla geçti. Başkan Türel ve AKP Grubu suyu ucuzlattıklarını iddia ederken, CHP Grup Sözcüsü Songül Başkaya, “Zaman ve finans yönetimini çok iyi bildiğinizi sürecin zamsız bir şekilde devam edeceğini söylemiştiniz, sıkıntı nedir anlayamadık. Elbette kanunlar ne kadar zam yapılacağına dair koşulları belirlemektedir ama kamuoyunda güvenilirlik konusunda bir sıkıntı yaşanmaktadır. Önce indirim yapıp ardından zam yapmak doğru değil. Biz zamma CHP grubu olarak ret veriyoruz” dedi. Merkezde yapılan zam ve ilçelerde yapılan indirim oyçokluğuyla geçti.

Antalya Su ve Atık Su İdaresi(ASAT)  Genel Kurulu ASAT Toplantı salonunda gerçekleştirildi. Gündem öncesi CHP’li meclis üyelerinin ANSAN’ın olaylı bir şekilde tahliye edilmesi ve tahliyesi sırasında sanatçı, meclis üyeleri ve vatandaşların zabıtalar ve polis tarafından darp edilmesi ve hukuk dışı uygulamaların yapıldığını söylemeleri üzerine mecliste gerginlik yaşandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ortada hukuksuz bir davranışın olmadığını söyledi.

HUKUK DIŞI UYGULAMA YOKMUŞ

Gündeme geçilmeden önce Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ASAT konusu dışında konunun görüşülmemesi, gündeme getirilmemesi hususunda uyarıda bulundu, CHP’li meclis üyeleri buna tepki gösterdi. CHP Grup Sözcüsü Songül Başkaya, “ANSAN konusunun gündeme geleceğini tahmin etmiş olmanız gerekiyor ki üstüne basa basa sadece ASAT’ın görev alanı ile konuşmamızı söylediniz. Ancak belediye zabıtasının ve kolluk güçlerinin dernek üyeleri ve derneği savunmaya gelen vatandaşlara yapılan hukuk dışı uygulamaları tasvip etmemiz mümkün değildir. Aralık Ayı Büyükşehir Belediyesi Meclisinde de konuyu detaylı görüşebiliriz. Ancak yaşananları CHP Grubu olarak kınıyor, ANSAN’ın sahipsiz olmadığını bir kez daha belirtiyoruz” dedi. Ayrıca Başkaya, ’’5 Aralık önemli bir gündür. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlara seçme ve seçilme hakkı vermesi gurur verici bir duygudur. Atatürk ve karara imza atanları saygı, minnet ve özlemle anıyoruz. Ancak ne yazık ki o günden bugüne gelindiğinde Antalya gibi çok gelişmiş kentimizde bile kadınların karar alma mekanizmalarında ne kadar yetersiz olduğu ortadadır’’ dedi ve kadının her alanda temsili yetkisinin sağlanmasını diledi. Başkaya ayrıca Engelliler Günü’ne ilişkin temennilerini de aktardı ve engellilerin istismar edilmemesini istedi.

Başkan Türel ise ’’ANSAN’ın tahliyesi verilmiş ama ilgililer tarafından boşaltılmamış. Tahliyesinin yapılması ile ilgili gerekli kurum ve kuruluşlara müracaat ettik. Bu müracaatı ettikten sonra ilgili kurumlar tarafından idari yargıya götürüldü. İdari yargı bu kurumlar ile ilgili tarafların savunması alınıncaya kadar yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir. Ondan sonra karar verilecektir. Herkes savunmasını vermiştir. Gelmiş olan savunmalara göre yürütmenin durdurulmasına gerek olmadığına dair bir karar verilmiştir. Yani tahliye işlemleri devam edilebilir denmiştir. Arkadaşlarımız da hukuki tahliye kararlarına hukuk dışı direnmişlerdir. Biz hukuksuzluğu savunamayız. Hak ve hukuktan yanayız’’dedi.

KARŞILIKLI FOTOĞRAF GÖSTERDİLER

Türel’in konuşması üzerine söz alan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal,’’Orada hukuku aşan bir şiddet var. O kısmı kınıyorum. Siz bu durumu kınıyor musunuz?’’sorusuna Yalova’yı ve Kemer’i örnek olarak gösteren Türel,’’Bu konu ile ilgili gerekli hak ve adaletten yana yapılan işlemler yapılması şarttır’’dedi. Bunun üzerine ANSAN’ın boşaltılması esnasında yaşanan görüntüleri gösteren Ümit Uysal’a karşılık Türel de Yalova’da yapılan şiddeti örnek olarak gösterdi. Türel ile CHP Grubu arasında gerginlik yaşandı.

Uysal, ’’Hiç olmazsa hukuku aşan durumları protesto etmeyi bilmeniz ve gereğini yapmanız lazım. Türkiye’de nerede hukuksuz bir davranış varsa kınıyorum. Sizden de bu hukuksuzluğu yapanlara karşı gereğini yapmanızı ve kamuoyuna ilan etmenizi istiyoruz’’dedi. Türel,’’Türkiye’de kim hukuksuzluk yaparsa sonuna kadar karşısındayım. Ama hukuksuzluğu savunmak adına hukuku savunanları engellemeye çalışanlar olursa onların görev alanlarında onlara karşı bir takım husus olursa bunları hukuk içerisinde ilgilerin kendilerine verilmiş hukuki hakları içerisinde çözümlenmesini her zaman savunuyorum’’dedi. Türel olay esnasında belediyede görevli çalışanlarında zarar gördüğünü ve rapor aldıklarını söyledi. Uysal da doğrudan belediye meclis üyelerine uygulanan şiddetin hukuksuz olduğunu ifade etti.

SANATSEVERLİK BU DEĞİL

Başkaya, CHP Grubu olarak Türkiye’de nerede kime karşı şiddet uygulanırsa karşı olduklarını söyledi. Başkaya ANSAN’ın tahliyesi esnasında tartaklandığını olaylara bizzat şahit olduğunu vurguladı. Başkaya, ’’Belediye ekiplerinin vatandaşları tartaklayarak yerde sürüklemesi ressam Nalân Taşkent’in orada sergi salonu varken zorla kapattırıp kaldırılması sanatseverlik olmuyor. Bu yapılan davranışlar sanatseverlik olmuyor. Hukuka aykırı’’dedi.

HANİ ZAM YOKTU

Konuşmaların ardından meclis gündemine geçildi. Gündemin 2. maddesinde stratejik plan ve performans programı oybirliği ile kabul edildi. 3. maddesinde ise zam-indirim tartışması yaşandı. 2015 yılında uygulanacak olan ücret tarifeleri hakkında konuşan CHP Grup Sözcüsü Songül Başkaya,’’2015 yılına ilişkin tarifeleri belirleyeceğimiz gündeme dair suyu tekrar ucuzlatacağız, biz göreve gelir gelmez bunu indireceğiz demiştiniz ama her ne hikmetse 2015 yılına girmeden önce bir zam belirleniyor. Zaman ve Finans yönetimini çok iyi bildiğinizi sürecin zamsız bir şekilde devam edeceğini söylemiştiniz, sıkıntı nedir anlayamadık. Elbette kanunlar ne kadar zam yapılacağına dair koşulları belirlemektedir ama kamuoyunda güvenilirlik konusunda bir sıkıntı yaşanmaktadır. Biz zamma CHP grubu olarak ret veriyoruz” dedi.

SIKINTI MI VAR?
MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli ise ,’’Zam yapmayacağınızı daha önce söylemiştiniz, Songül hanımın dediği gibi. Acaba yönetim şeklinizde bir sıkıntı mı var, biz burada meclis üyeleri olarak kendimizi de sorguluyoruz. Biz doğru yönetemedik mi yoksa, doğru yönetilirse zam olmaz demiştiniz. Realite farklı vaat farklı, biz realiteden yanayız’’diye konuştu.

’SUYA YÜZDE 5 ZAM YAPIYORUZ DOĞRU’

CHP ve MHP Grubunun konuşmalarına karşılık veren Türel, ’’2004 yılında göreve geldiğimizde suyu ucuzlatacağız taahhüdüyle gelmiş ve suyu ucuzlatmıştık, çok da önemli bir indirim yapmıştık. 2004-2008 yılında Antalya’daki su fiyatlarında % 4 buçukluk bir indirim oldu. Bizden sonra gelen idare 5 sene de Antalya’da % 66.7’lik bir artış yapmış. Göreve geldiğimizde Antalya’da su kaçak kayıp oranı % 68’di, dedilerki biz bunu % 40’a düşüreceğiz. Skada diye isimlendirilen bilgi işleme dayalı bir bilgisayar sistemi ile bunu sağladık. Ama maalesef biz ayrıldıktan sonra o odayı kilitlemişler, geldik iki ay sonra o odayı çalışır hale getirdik. Skada sistemini Türkiye’de ilk defa uygulayan belediye başkanı olarak bununla gurur duyuyorum. Şimdi yeniden bu konuda tedbirleri alarak çok önemli bir indirime gidiyoruz, su da nerede zam var açıkçası göremedim. İbradı ve Gazipaşa’da su fiyatları 1 lira, bugünkü tarifede yine aynı. Demre’de 0,92 kuruşmuş, yaklaşık 80 kuruşa düşüyor. Kaşta % 16,67, Korkuteli’nde % 36,47’lik bir azalış var. Kemer’de % 33,67’lik bir azalış, Elmalı’da % 47,83’lük, Serik’te % 21,88’lik, Manavgat’ta % 33,33’lük, Finike’de % 16,67’lik, Akseki’de % 50,82’lik, Alanya’da % 18,81’lik, Gündoğmuş’ta % 44,29’luk bir azalış var. Köylerimizdeki su fiyatlarını ilçe merkezlerimizin dörtte birine düşürmek suretiyle inanılmaz önemli bir indirim sağlamayı başarmış bulunuyoruz. Antalya merkezde % 5’lik bir zam var ancak bizden önceki belediyenin stratejik planında artış % 30 öngörülmüş, % 25 indirmek suretiyle % 25 indirim yaptık’’ dedi. Uysal, ’’Merkez ilçelerde zam yapıyorsunuz, diğer ilçelerde indirim yapıyorsunuz doğru mu?” sorusu üzerine Türel, ’’Merkezde % 5 zam yapıyoruz doğru’’ dedi. Gündemin 3. maddesi CHP Grubu’nun ret MHP ve AKP grubunun evet oyu ile kabul edildi. Gündemin diğer maddeleri oy birliği ile okundu sayılarak ilgili komisyonlara gönderildi. DENİZ TOPKAYA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Maskaralığın yapıldığı gün !

Maskaralığın yapıldığı gün !