Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Özel Haber Akdeniz GERÇEK yazdı Bakan düğmeye bastı

Akdeniz GERÇEK yazdı Bakan düğmeye bastı

Antalya’nın uluslararası alanda ev sahipliği yapacağı en büyük organizasyon olan Aksu’daki EXPO 2016 alanının sel suları altında kaldığını, sel baskınını kamuoyundan gizlemek üzere EXPO’nun internet sitesini besleyen 8 kameradan 4’ünün kapatıldığını 16 Oc

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Akdeniz GERÇEK yazdı Bakan düğmeye bastı

 Antalya’nın uluslararası alanda ev sahipliği yapacağı en büyük organizasyon olan Aksu’daki EXPO 2016 alanının sel suları altında kaldığını, sel baskınını kamuoyundan gizlemek üzere EXPO’nun internet sitesini besleyen 8 kameradan 4’ünün kapatıldığını 16 Ocak’ta manşete taşıdık. Haberimiz Ankara'da ses getirdi

 

SEL SULARI TAHLİYE EDİLİYOR

Akdeniz GERÇEK’in haberi üzerine olaya el koyan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, son yağışlarla sel altında kalan EXPO 2016 Antalya fuar alanında biriken suyun tahliyesi için drenaj çalışmalarının yapıldığını bildirdi. Bakan Eker, bölgenin taşkınlardan korunmasını sağlayacak Küçük Aksu Barajı’nın ihalesinin Temmuz ayında yapılacağını da açıkladı. Sel baskınına yönelik eleştiriler üzerine EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Selami Gülay’ın istifa ettiği de iddia ediliyor.

Akdeniz GERÇEK’in haberi üzerine bir açıklama yapan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bölgede taşkın yaşanmaması için Aksu Çayı Tehnelli Deresi ıslah çalışmaları kapsamında DSİ 13. Bölge Müdürlüğü tarafından ihale gerçekleştirilerek müteahhit firmaya yer tesliminin yapıldığını belirtti. Bakan Eker,  "Kargı  Regülatöründen denize kadar olan 52 kilometrelik ana hat ve kolları ile birlikte 70 kilometre dere ıslahı çalışmalarına EXPO alanı batı sınırında Tehnelli Deresi kenarından başlanmış olup çalışmalar devam etmektedir" bilgisini verdi. Aksu Çayı'nın denize döküldüğü noktada 2 mendirek inşa edilerek lodos etkisinin kırıldığını bildiren Eker, "Aksu Çayı'nın denize erişimi ve dökülmesi kolaylaştırılmıştır" dedi.

 

BİRİKEN SU İÇİN DRENAJ ÇALIŞMASI

Aksu Çayı ıslahı ve küçük Aksu Barajı tamamlanıncaya kadar EXPO alanının taşkınlardan korunması amacıyla fuar çevresinin seddelerle çevrileceğini bildiren Eker, "Sedde yapımı için hafriyat çalışmalarına başlanmıştır. Fuar alanı içinde biriken suyun tahliyesi için de drenaj çalışmalarına altlık olacak tüm etütler yapılmıştır. Alan içi projenin belli olmasından sonra drenaj projesi hızlı bir şekilde yapılıp uygulanacaktır" diye konuştu. Küçük Aksu Barajı ihalesi için de ön yeterlilik başvurularının alınıp sonuçlandırıldığını kaydeden Eker, "Temmuz ayı sonunda projenin ihalesinin yapılması planlanmaktadır" dedi.

 

TARIM ARAZİLERİ DE KORUNACAK

Bakan Mehdi Eker, Aksu taşkın koruma projesinin Kargı Regülatörü’nden başlayıp denize kadar olan bölümde kollarıyla birlikte yaklaşık 70 kilometrelik kısmında sedde, taş tahkimat ve drene ıslah çalışmasının yapılacağını vurguladı. Eker, "Ayrıca proje kapsamında 31 bin metre betonarme duvarı kanal, 10 adet köprü ve 13 adet kavşut yapısı bulunmaktadır. Böylece Aksu ilçesi ve civarı köylere ait tarım arazisi ve turizm alanlarının taşkınlardan korunması sağlanacaktır" diye konuştu.

 

MECLİS’E TAŞINMIŞTI

Aksu’da EXPO 2016 Antalya Fuar Alanı’nın sel baskını olduğu haberinin Akdeniz GERÇEK’te yayımlanması üzerine CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na verdiği önergesinde, sel baskını tehlikesiyle karşı karşıya olan EXPO 2016 Antalya Fuar alanında ne gibi önlemler alındığını sormuştu. Acar, önergesinde Antalya Kent Konseyi tarafından hazırlanan 2012 yılı çalışma raporunda, EXPO 2016 fuar alanıyla ilgili olarak EXPO alanının yer seçiminde gerekli hassasiyetin gözetilmediğinin belirtilerek, tarım alanlarıyla çevrili bölgenin sel baskınlarıyla karşı karşıya bulunduğu yönündeki değerlendirmesini anımsatmış, "EXPO Fuar alanının fuar döneminde olası bir taşkın yaşanmaması için ne gibi önlemler alınmış ya da alınacaktır?" sorusunu yöneltmişti. (Vahide YANIK)

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Beraberlik dahi istemiyoruz

Beraberlik dahi istemiyoruz