Yeni düzenlemeyle birlikte, sahipsiz hayvanlar ve sahipli hayvanlar arasındaki ayrım netleştiriliyor. Sahipsiz hayvanların kedi ve köpekler arasında kaydedilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait veri tabanına kaydedilmesi gerekecek. Bu değişiklik, hayvanların durumunu belirlemede herhangi bir belirsizlik oluşturmamayı amaçlıyor.

Okul ve Yurtlarda Gıda Denetimleri Başladı Okul ve Yurtlarda Gıda Denetimleri Başladı

Hayvan Bakımevlerinin Tanımı Yeniden Düzenlenecek

Hayvan bakımevi tanımı, uygulamada belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve yakala-kısırlaştır-sal yönteminin kaldırılmasından dolayı güncellenecek. Yeni tanıma göre, hayvan bakımevi, Bakanlık'tan izin alınarak kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis olarak tanımlanacak.

Sahipsiz Hayvanların Yaşam Destekleme İfadesi Kaldırılacak

Sahipsiz hayvanların yaşamlarını destekleme ifadesi, yasal çerçevede değiştirilecek. Önceden yer alan "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." cümlesi yürürlükten kaldırılacak. Bunun yerine, sahipsiz hayvanların sadece bakımevlerinde rehabilite edilip sahiplendirilmesi esas alınacak.

Belediyelere Yeni Görevler Yükleniyor

Yeni düzenlemeyle, yerel yönetimlerin sahipsiz hayvanları sahiplendirilinceye kadar bakmaları için hayvan bakımevi kurmaları ve bu bakımevlerinde hayvanların bakımlarını ve tedavilerini sağlamaları gerekecek. Ayrıca, hayvan bakımevlerinde barındırılan köpeklerin güncel verilerinin Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilmesi zorunlu olacak.

Ötanazi Uygulamasının Detayları Kesinleşti

Ötanazi uygulaması da net bir şekilde düzenlendi. Bakımevlerinde bulunan köpeklerin, insan ve hayvan sağlığı için tehlike oluşturduğunda veya tedavi edilemeyen hastalıkları olduğunda, veteriner hekim tarafından ötenazi uygulanabilecek. Bu durum, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesine uygun olarak yapılacak.

Belediyelere Yeni Yükümlülükler Getiriliyor

Yerel yönetimlerin, sahipsiz köpeklerle ilgili işlemlerinde Avrupa Sözleşmesi'ne uygun idari tedbirleri almaları sağlanacak. Ayrıca, sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bırakılması yasaklanacak. Bu değişikliklerle, hayvan bakımevlerinin etkili bir şekilde işlev görmesi ve sahipsiz hayvanların korunması hedefleniyor.

Diğer Maddeler Bugün Görüşülecek

TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, yasa teklifinin ilk 5 maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Aranın ardından, Komisyonun yerini almaması nedeniyle birleşimin saat 14.00'te toplanmak üzere kapatıldığı bildirildi.

Kaynak: AA