Uzman Klinik Psikolog Gülşah Özgenç, okula dönüş döneminde çocukların huzursuzluk, endişe, korku, aşırı heyecan ve ilgisizlik gibi çeşitli duygusal problemler yaşabileceğini belirtti. Özgenç, "Yaz tatilinin rahat ortamından, okul döneminin karmaşıklığına geçiş zor olabilir. Bu geçiş sürecinde uyum sorunları, okula gitmeye karşı isteksizlik, derslerde dikkat dağınıklığı, ağlama krizleri ve sosyal ilişkilerde geri çekilme gözlemlenebilir" şeklinde konuştu.

Uyku ve Yemek Alışkanlıklarının Düzenlenmesi

Özgenç, çocukların okul rutinine alışabilmesi için yaz tatilinin son haftalarında uyku ve yemek alışkanlıklarının düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. "Okul hakkında konuşmak ve önemini vurgulamak, ebeveynlerin çocukların kaygılarını dinlemeleri okula uyum sürecini kolaylaştıracaktır. Çocuk okula gitmek istemiyorsa, nedenini karşılıklı konuşarak çocuğa güven vermek önemlidir" dedi.

Sivilce Tedavisinde Hangi Kremler Etkili? Sivilceler İçin En İyi Kremler Sivilce Tedavisinde Hangi Kremler Etkili? Sivilceler İçin En İyi Kremler

Duygusal İhtiyaçların Göz Ardı Edilmemesi

Çocukların duygusal ihtiyaçlarının göz ardı edilmesinin sık yapılan bir hata olduğunu belirten Özgenç, "Çocuğun okulla ilgili yaşadığı kaygılar doğal bir süreçtir. Bu duyguların küçümsenmesi veya çocuğa kızılması, çocukların içe kapanmasına neden olabilir. Aşırı beklenti ve disiplin de motivasyon kaybına yol açabilir" diye konuştu.

Ailelerin Kendi Kaygılarını Yönetmeleri Gerekiyor

Ailelerin, çocuklarına destek olabilmeleri için kendi kaygılarını yönetmeyi öğrenmeleri gerektiğini söyleyen Özgenç, "Anne babaların anlayışlı ve sabırlı bir şekilde çocuğun yanında olması, okul hakkında pozitif ve bilgilendirici konuşmalar yapması önemlidir. Okulun sadece akademik değil, sosyal bir yer olduğunu da çocuklara anlatmak gerekir" şeklinde bilgi verdi.

Öğrenme Güçlükleri ve Dikkat Eksikliği

Özgenç, bazı ilkokul çocuklarının öğrenme güçlükleri yaşabileceğini belirtti. "Dikkat eksikliği, dil gelişiminde gecikmeler, disleksi ve çevresel stres faktörleri bu güçlüklerin sebepleri olabilir. Erken ve doğru müdahale ile bu sorunların önüne geçilebilir. Bu nedenle ebeveynler kadar öğretmenlerin de dikkatli olması önemlidir" dedi.

Esnek Sınırlamalar ve Aile İlişkileri

Son olarak, yaz tatilinde oyun oynamaya alışan çocuklar için sınırlamalar getirirken katı sınırlar yerine esnek ve aşamalı sınırlar koyulmasının gerektiğini belirten Özgenç, "Sınırları koyarken nedenlerini çocuğa açıklamak, ailecek yapılacak aktivitelerin arttırılması çocukların değişikliği daha kolay kabul etmesini sağlayabilir" şeklinde konuştu.

 

Kaynak: İHA