Nar üretiminde ülkemizde Antalya’yı; Muğla, Mersin, Adana, Denizli illeri takip ediyor. Nar üretimi ve ihracatı hakkında bilgiler veren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak şunları söyledi:

"Nar üretimi Akdeniz ülkelerinde 5 bin yılı aşkın bir süredir yapılmakla birlikte 2000’li yıllarla birlikte büyük bir gelişim gösterdi. İhracatta üretimle uyumlu olarak arttı. 2010 yılında 59 milyon dolar olan nar ihracatımız 2023 yılı sonunda 131 milyon dolara yükseldi. 2024 yılında da 150 milyon doları aşmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin nar ihracatının orta vadede 250 milyon dolara ulaşacağına inanıyoruz."

Muğla'nın Sakin Kenti Akyaka Sakin Günlerine Döndü Muğla'nın Sakin Kenti Akyaka Sakin Günlerine Döndü

Nar Üretiminde Akdeniz Şehirleri Başı Çekiyor 4

Sıfır Kalıntılı Üretim

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak 6 yıldır "Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz" projesini sürdürdüklerimi belirten Uçak, "Nar üreticimiz 6 yıllık süreçte çok bilinçlendi. Kaliteli ve sıfır kalıntılı üretim yapar hale geldi. Bu sayede nar ihracatımız her yıl artarak devam ediyor. Nar üretimimizde kaliteyi artırmak adına üreticilerimizle iş birliğimize önümüzdeki yıllarda da devam edeceğiz." dedi. Nar verim ve kalitesinin de 2024 yılında çok iyi olduğunu söyleyen Hayrettin Uçak,  rekoltede yüzde 20 artış olduğunu ve ilk 10 aylık dilimde 61 ülkeye nar ihraç edildiğini belirtti.

Nar Üretiminde Akdeniz Şehirleri Başı Çekiyor 5

Türkiye'nin Nar İhracatı

2024 yılının ocak - ekim döneminde Türkiye’nin nar ihraç ettiği ülkeler arasında Rusya Federasyonu 21 milyon dolarlık tutarla ilk sırada yer alırken, ikinci sıradaki Irak’a 20 milyon dolarlık nar ihraç ettik. Almanya, 14,5 milyon dolarlık Türk narı talep ederken, İngiltere’ye 7,5 milyon dolarlık, Ukrayna’ya 5,5 milyon dolarlık nar gönderildi.

Nar Üretiminde Akdeniz Şehirleri Başı Çekiyor 6

Cennet Meyvesi Narın Faydaları Nelerdir?

Kadını, doğurganlığı ve bereketi simgeleyen ve Cennet meyvesi olarak adlandırılan nar, antioksidan yönünden zengin ve C vitamini kaynağı bir meyvedir. Ayrıca narın kanseri önleyici hafızayı koruyucu, sindirim hastalıklarının gelişmesine engel olma, vücuttaki iltihaplanmayı azaltma, kalbi ve damarları koruma faydaları da var. Taze meyve olarak tüketilen nar; taze meyve suyu, konsantre meyve suyu, reçel, dondurma ve şekerleme için aroma, çay gibi ürünler, nar pekmezi, nar ekşisi, farmasötik ve tıbbi kullanımlar ile boya ve dekorasyon amaçlı oldukça geniş bir kullanım sahası bulunuyor.
 

Kaynak: Haber Merkezi