Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununun çözümü için acil adımlar atılması gerektiğini belirtti. Sosyal medya hesabından paylaştığı video ve açıklamalarında derin deşarj yöntemiyle yapılan atık boşaltımlarına dikkat çeken Sarı, bu uygulamanın Marmara Denizi’nin hassas ekosistemine ciddi zararlar verdiğini ifade etti.

Müsilaj Tehlikesi Marmara’nın Yakasından Ayrılmıyor! Uzmanı Uyardı

“Deniz Konuşamaz Ama Müsilaj Gerçeği Gösteriyor”

Prof. Dr. Sarı, 20 metre derinlikte kaydedilen bir görüntüyü paylaşarak, “Arıtılmamış atıkların denize boca edildiği bir sahneyle karşı karşıyayız. Ancak denizin, suyun dili yok ki yapılanı söyleyebilsin! Dışarıdan bakıldığında bir şey görünmüyor ama müsilaj, Marmara'ya karşı işlediğimiz suçları açık etti” dedi.

Marmara Denizi’nde Müsilaj Alarmı: BUSKİ’ye Milyonluk Ceza Marmara Denizi’nde Müsilaj Alarmı: BUSKİ’ye Milyonluk Ceza

“Kirliliği Ertelemek Çözüm Değil”

Derin deşarj uygulamasının, atıkların denizin alt akıntısına bırakılmasıyla kirliliği yalnızca ertelediğini belirten Sarı, “1 litre bile atık, arıtılmadan Marmara Denizi’ne verilemez. Derin deşarj yalnızca ileri biyolojik arıtma yapılmış atıklar için kullanılmalıdır” şeklinde konuştu.

Erzurum'da 4.5 Büyüklüğünde Deprem Erzurum'da 4.5 Büyüklüğünde Deprem

Müsilajın Temel Sebebi

Müsilajın, Marmara Denizi’ndeki kirliliğin bir sonucu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Müsilajın tek kontrol edilebilir tetikleyicisi kirliliktir. Kirliliği durdurmadan, Marmara Denizi’ni koruyamayız” dedi.
 

Kaynak: İHA