Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, hem hijyenik hem de güvenli kullanım için yılda bir kez yapılması gereken ana bakımların, geç kalınmadan bu dönemde yapılmasının önemine vurgu yaptı.
Havuz kazalarına dikkat!
Havuzlarda, özellikle çocukların ayaklarının sıkışması şeklinde yaşanan kazaların önüne geçebilmek için yüksek vakum kuvvetinin olduğu nozul ve dip emiş boruları üzerindeki kapak ve ızgaraların kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen Atmaca, havuzların insan ile taşınabilecek her türlü biyolojik kirleticiyi muhteviyatında bulundurabileceğini de ifade etti. Atmaca, “Hem hijyenik hem de güvenli kullanım için yılda bir kez yapılması gereken ana bakımların geç kalınmadan bu dönemde yapılması son derece önemlidir” dedi.
Izgaraları kontrol edin!
Yüzme havuzlarının yoğun kullanımına yaklaştığımız, havuzun henüz işletmeye alınmadığı bu günlerde yılda bir kez yapılması gereken ana bakımların yaptırılması gerektiğini aktaran Atmaca, “Yıllık bakımlarda dikkat edilmesi gereken en önemli hususların başında havuz vakum nozul kapakları ile dip emiş borusu ızgaralarının olması gerektiği gibi hasarsız bir şekilde yerinde olup olmadığının kontrolü gelmektedir. Bakımlarda vakum nozul kapaklarının olması gerektiği gibi sıkı bir şekilde kapandığı ve kolayca açılamayacağı kontrol edilmelidir. Yine kesiti dar olan ve yüksek vakum etkisiyle çocukların ayaklarının sıkışmasına neden olabilecek dip emiş boruları üzerindeki ızgaraların hasarsız bir şekilde varlığı bakımlarda dikkatlice kontrol edilmelidir” diye konuştu.
Ana bakımların tam zamanı!
Tesiste bulundurulması gereken su hazırlama ve dezenfeksiyon sistem ekipmanlarının tamamının bakımlarının bu dönemde yapılmasının ve bu sistemlerin sezon boyunca çalışır durumda tutulması gerektiğinin önemine vurgu yapan Başkan Atmaca, “Ana bakımlarda kimyasal dozaj sistemlerinin kontrolü yapılmalı, bağlantı yerleri sökülerek temizlenmeli, hatta topraklama ve kaçak akım koruma sistemlerinin çalışır vaziyette olduğu denetlenmelidir. İçerisinde bulunduğumuz ilkbahar mevsimi hem hijyenik hem de güvenli havuz kullanımı için yılda bir kez yapılması gereken ana bakımların tam zamanıdır” ifadelerini kullandı.
Rastgele klor risktir!
“Klor başta olmak üzere, ph dengeleyici, yosun önleyici, berraklaştırıcı ve çöktürücüler gibi birçok kimyasalların rastgele değil, ölçülerek ve miktarlarının ilgili standartlara uygun gelecek şekilde kullanılması son derece önemlidir” diyen MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, “Kimyasal kullanımında insan faktörü devreden çıkarılmalı, kesinlikle otomatik dozajlama ve kontrol sistemleri tercih edilmelidir. Otomatik dozajlama ve kontrol sistemleri ile kimyasalların standartlarda önerilen düzeyde kullanımı kullanıcı sağlığı yanı sıra işletme ekonomisi ve çevrenin korunması açısından da önemlidir. Tüm bu sebeplerden dolayı kimyasal kullanımında insan faktörü devreden çıkarılmalı, otomatik dozajlama ve kontrol sistemleri tesislerde bulundurulmalıdır. Bu kimyasalların depolanmasına da özen gösterilmelidir. Kimyasallar muhakkak kapalı, kontrollü, kuru ve serin bir ortamda muhafaza edilmelidir” uyarısı yapıldı.