Mersin'in tarihi derinliğiyle dikkat çeken Yumuktepe Höyüğü'nde, arkeologlar tarafından yürütülen kazı çalışmalarında önemli bulgular elde edildi. 9 bin yıllık geçmişiyle Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Yumuktepe'de, Prof. Dr. Giulio Palumbi'nin başkanlığında yürütülen kazılarda Hitit dönemine ait izlere rastlandı.
Kazı Başkanından Açıklamalar
Kazı Başkanı Prof. Dr. Giulio Palumbi, bu yılki kazılarda önemli bulgular elde ettiklerini belirtti. Kazı çalışmalarının, Yumuktepe Höyüğü'nün üç ayrı noktasında devam ettiğini ifade eden Palumbi, "Bu sezon hem Orta Çağ'a ait büyük bir taş temel bulduk hem de büyük bir kerpiç duvar bulduk. Bu kerpiç duvarın Hitit dönemine ait olduğunu ve büyük ihtimalle Hitit yerleşimi sur duvarı olduğunu düşünüyoruz" dedi. Ayrıca, kazıların Demir Çağı, Hitit Çağı ve Geç Kalkolitik tabakalarına ulaşmayı hedeflediğini belirtti. Palumbi, "Bundan sonra daha aşağı ineceğiz ve daha prehistorik tabakaları göstermek için çalışmalarımız sürecek. Bu sezonda, ilk Tunç veya Geç Kalkolitik tabakalara inmeye çalışıyoruz. İlk olarak en eski Tunç, ilk Tunç ve en geç Kalkolitik tabakaları bulmayı umuyoruz" diye konuştu.
Kazı Başkan Yardımcısının Açıklamaları
Kazı Başkan Yardımcısı Tülay Özaydın, Orta Demir Çağ tabakasında yürütülen çalışmalardan bahsetti. Özaydın, "Şu anda bulunduğumuz tabaka Demir Çağ, Orta Demir Çağı tabakası. Bu sezon Demir Çağ yerleşiminin erken safhalarına ulaşmayı hedefliyoruz" dedi. Kazı sırasında bulduğu parçayı gösteren Özaydın, "Bu gördüğünüz konsantrik bezemeli, Kıbrıs etkili bir kapalı kabın parçasını bulduk. Ayrıca birkaç tane daha örnek bulduk. Eğer erken Demir Çağ'ın tabakalarına ulaşabilirsek, Yumuktepe'deki Demir Çağ stratigrafisini belirlemiş olacağız. Bu bulgular milattan önce 8. ve 7. yüzyıla ait. Ayrıca milattan önce 9. yüzyıla ulaşıp ulaşamayacağımızı öğrenmeye çalışıyoruz. Bu dönem, deniz ticaretiyle birçok malzemenin geldiği ve doğu-batı ilişkilerinin yoğun olduğu bir dönem" şeklinde konuştu.
Erken Yerleşim Alanındaki Çalışmalar
Kazı Başkan Yardımcısı Dr. Özlem Aytek, Yumuktepe Höyüğü'ndeki en erken tabakalarla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Aytek, "Bu yıl en erken tabakalara odaklandık. Yaklaşık olarak milattan önce 6500'le tarihlenen bu alanda, mimari anlamda taş temel üzerine kerpiç mimari görüyoruz" dedi. Ayrıca, buldukları siloların içerisinde yoğun botanik kalıntılarına rastladıklarını belirtti. Aytek, "Bu seneki çalışmalarımızda alanımızı genişleterek, mimari yapının kronolojisini daha iyi anlamayı hedefliyoruz. Mimari anlamda birçok yenileme evresi ve yan yana yapılmış alanlar görüyoruz. Bu alanların içlik veya depolama amacıyla kullanılıp kullanılmadığına dair fikirler elde etmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.