Gazeteduvar'ın haberine göre, kaplumbağalar, insanların onlara balık artıkları vermesi sayesinde limanda kalıcı hale geldi. Bu yüzden açık denize dönmekten vazgeçtiler. Mersin Limanı ile Çamlıbel Balıkçı Barınağı arasında son zamanlarda çok sayıda kaplumbağa ölümü yaşandı. Ölümlerin nedeni limandaki derinleştirme çalışmaları olabilir.
Yeşil gazeteden Abiden Yağmur'un haberine göre, Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Deniz Ayas, kaplumbağaların normalde göçmen canlılar olduğunu ancak burada beslenme kolaylığı buldukları için alışkanlıklarını değiştirdiklerini söyledi. Yeşil gazeteden Abiden Yağmur’un haberine göre, Mersin Büyükşehir Belediyesi deniz denetim ekipleri, son bir ayda Atatürk Parkı ile Çamlıbel Balıkçı Barınağı arasında 20 kaplumbağa cesedi topladı. Ayrıca bazı yerlerde balık ölümleri de tespit etti. Bu durumu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne bildiren belediye, kaplumbağaların parçalanarak ölmesinin limandaki derinleştirme çalışmalarının başlamasıyla arttığını belirterek Mersin Limanı İşletmecisinden (MİP) bilgi istedi.
Ölümlerin devam etmesi üzerine Mersin Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ve Mersin Limanı İşletmecisi yetkilileri bir araya gelerek konuyu görüştü. Kurumların daveti üzerine Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden Prof. Dr. Deniz Ayas liman bölgesi ve Çamlıbel Balıkçı Barınağı bölgesinde incelemelere başladı. Prof. Ayas, bu bölgede daha önce de kaplumbağa ölümleri olduğunu ancak liman işletmecisinin derinleştirme çalışmalarına başlamasıyla birlikte ölümlerin arttığını ifade etti. “Çamlıbel Balıkçı Barınağında ve liman bölgesinde ağda boğulma, pervane kesiği gibi sebeplerle kaplumbağa ölümleri oluyordu. Liman derinleştirme faaliyetlerinin ardından bu sayıda artış oldu. Son üç günde ölüm görülmedi. Bundan sonra alınacak önlemlerle ölüm olmayacağını umuyorum.” Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda balıkçıların ve restoran teknelerinin bulunduğunu hatırlatan Ayas, balıkçıların ve restoranların balık artıklarıyla ya da ıskarta balıklarla Caretta caretta kaplumbağalarını beslediğini, bu yüzden kaplumbağaların bir kısmının açık denizlere dönmek yerine barınak içerisinde yaşamayı tercih ettiğini belirtti.
Barınaktaki kaplumbağa sayısının arttığını gözlemlediklerini söyleyen Ayas şu bilgileri aktardı:
“Burada aynı zamanda endüstriyel bir faaliyet de var. Caretta sayısının bu alanda artması endüstriyel faaliyetlerden zarar görmelerine de yol açıyor. Carettalar nisan ayında yumurta bırakmak için açık denizden kıyılarımıza gelirler. Daha sonra burada yuva çıkışları olur. Ağustosun sonuna doğru kaplumbağalar açık denize geri dönerler. Ancak burada beslenme kolaylığı bulan carettalar davranış değişikliği göstererek Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda kalıyorlar. Buradaki bireyler ana popülasyondan ayrılıyor. Herhangi bir göç davranışı sergilemiyorlar. Bu da bu tür için ciddi riskler doğuruyor. Burada kaplumbağa besleme faaliyetinin durdurulması lazım. Eğer bu durdurulursa burada kalıcı olan bireylerin sayısının artması önlenir. Burada var olan popülasyonun da ana popülasyona katılması için buradaki bireylerin açık denize ya da başka alanlara nakledilmesi gerekiyor”