Akdeniz ve Ege bölgelerinin özellikle kıyı şeridinde doğal olarak yetişen frenk yemişi - dikenli incir, halk arasında 'şifa kaynağı' olarak biliniyor. Kaktüs türü yabani bir bitkinin meyvesi olan frenk yemişi - dikenli incir, vücut direncini artırması ve sindirim sistemine iyi gelmesiyle tanınıyor. Yetiştiği bölgeye göre 'Hint inciri' veya 'Frenk inciri' gibi isimlerle de anılan dikenli incir, tanesi 10 TL'den alıcı buluyor.
Seyyar Tezgahlarda Yoğun İlgi
Sezonun başlamasıyla birlikte kent merkezindeki seyyar tezgahlarda yerini alan dikenli incir, buz kalıpları veya soğuk su içinde soğutulduktan sonra üzerindeki dikenli kabukları temizlenerek satışa sunuluyor. Halk arasında 'şifa kaynağı' olarak bilinen bu meyveye olan talep, yaz aylarında oldukça artıyor.
'Sıcakta İyi Geliyor, Biraz Serinletiyor'
Dikenli incire olan yoğun talep nedeniyle ürün yetiştirmekte zorluk çektiklerini belirten seyyar satıcı Doğan Güneş, 'Yoğun bir talep var, ortalama günlük 500-1000 adet satışımız oluyor. Getirdiğimiz incirleri günübirlik bitiriyoruz. Kalp sağlığını korur, kemik ve dişleri güçlendirir, bağırsakları çalıştırır, kansere ve akciğere çok faydalıdır' dedi. Dikenli incir hasadının temmuz ayının ilk haftasından itibaren başladığını belirten Güneş, 'Bu sezon çok yoğun bir talep var. Bazen bir müşterimiz günlük 50-100 adet satın alıyor' diye konuştu.
Havaların sıcak olmasından dolayı vatandaşların dikenli incire ilgi gösterdiğini ifade eden seyyar satıcı Vedat Öndeş de, 'Dikenli incir sıcaklıktan dolayı Mersin'de yoğun gidiyor. Tadı ve vitamin olarak çok faydalı bir meyve, mide akışını kendine getiren bir meyve' ifadelerini kullandı.
Vatandaşlardan Yoğun Talep
Sıcak hava nedeniyle sık sık dikenli incir yediğini dile getiren Toprak Kuzu ise, 'Sıcak havaya dayanamıyorum. Bu nedenle dikenli incir yiyorum. Tüm vitaminler var bu meyvede. Sıcakta iyi geliyor, biraz serinletiyor' diye konuştu.