Mersin’in Toroslar ilçesinde yaşayan Vural ve Esengül Acar çiftinin kızı Ela Acar, geçen yıl Aralık ayında dünyaya geldi. Ancak Ela’ya, doğuştan gelen bir kalp hastalığı olan Patent Duktus Arteriozus (PDA) teşhisi konuldu. Bu teşhis, kalbindeki iki büyük atardamar arasında 3,2 milimetrelik bir delik olduğunu ve bu durumun kalpten "üfürüm" adı verilen bir ses çıkmasına neden olduğunu gösteriyordu.

Anjiyo Operasyonu

Ela’nın durumu üzerine aile, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Başkanı ve Uzmanı Prof. Dr. Derya Karpuz’a başvurdu. Karpuz, yaptığı tetkiklerle Ela’nın kalbindeki deliği tespit etti ve anjiyo yöntemiyle bu deliğin kapatılmasına karar verdi.

Ela, kasık damarından girilerek yapılan bu operasyonla sadece 15-20 dakikada sağlığına kavuştu. Operasyon sonrası Ela, bir gün hastanede gözlem altında tutuldu ve ertesi gün taburcu edildi.

"Deliği 15-20 Dakikada Başarıyla Kapattık"

Prof. Dr. Derya Karpuz, çocuklarda görülen kalp delikleri ve damar darlıklarının anjiyo yöntemiyle başarılı bir şekilde tedavi edilebildiğini belirtti. Karpuz, yöntem hakkında şunları söyledi:

"Girişimsel anjiyo yöntemi ile çocuklarda kasık damarından kalbe giriyoruz ve şemsiye şeklindeki cihazı deliğe yerleştiriyoruz. Zamanla kendi vücut dokusu, cihazın arasına girerek bütünleşiyor ve yara izi olmadan kalp deliği kapanıyor."

Karpuz, Ela’nın durumunu değerlendirerek, "Ela’nın kalp deliğini anjiyo yöntemiyle 15-20 dakikada başarıyla kapattık. Ertesi gün kalbine baktığımızda cihazın yerinde olduğunu gördük ve hastamızı sağlıkla taburcu ettik." dedi.

Eğirdir Gölü'nde Kerevit Üretimi Artış Gösterdi Eğirdir Gölü'nde Kerevit Üretimi Artış Gösterdi

Ela’nın annesi Esengül Acar, kızının sağlığına kavuşmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Acar, "Kızım çok şükür iyi. İz kalmayacak olması da sevindirici. Derya Hanım çok destek oldu, moral verdi. Kendisine ve ekibine teşekkür ediyorum." diye konuştu.
 

Kaynak: AA