Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Çaltıbozkır Mahallesi'nde, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle kurulan lavanta bahçesi, köy ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Emekli öğretmen Mehmet Asım Özçalık'ın öncülüğünde kurulan Çaltıbozkır Derneği, köy halkının da katılımıyla lavanta yetiştiriciliği konusunda başarılı bir model ortaya koydu.
Üretim ve Kooperatifçilik
2018 yılında başlayan girişimle birlikte köylüler, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden aldıkları 5 bin lavanta fidanıyla önemli bir üretim gerçekleştirdi. Kurulan Çaltıbozkır Üretim ve Pazarlama Kooperatifi, lavanta yağı başta olmak üzere 11 çeşit ürün elde ediyor. Bu ürünler arasında sabun, kese, kolonya, mum, lokum ve oda spreyi bulunuyor.
Kooperatifin gelirinin bir kısmıyla üniversite öğrencilerine burs veriliyor ve bölgedeki okulların bakımı yapılarak bazıları müze ve kütüphane olarak düzenlenmiş durumda. Kooperatif Başkanı Hatice Gülcan Yüksel, üretime köy halkının da katıldığını ve özellikle kadınların üretim ve etiketleme süreçlerinde aktif rol aldığını vurguluyor.
Turizm ve Yerel Ekonomiye Katkı
Lavanta bahçeleri, görsel güzellikleri ve turizm açısından çekicilikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Özellikle Rus turistler, bölgenin tanıtımına büyük katkı sağlıyor. Ziyaretçiler, lavanta bahçelerini gezmekten büyük memnuniyet duyduklarını ve buradan aldıkları ürünlerle lavantanın faydalarını keşfettiklerini belirtiyorlar.
Lavanta bahçesini gezen Ayşegül Şengi, 'Isparta'ya gitme şansımız olmadığı için Silifke'de böyle güzel bir lavanta bahçesi görmek bizi çok mutlu etti. Buranın güzel kokusunu ve lavantanın faydalarını keşfetmek harika bir deneyimdi,' diyor.
Mücahit Özel ise, 'Silifke'de böyle bir yerin olması gerçekten güzel. Bahçeye girdiğimizde harika bir koku sardı etrafımızı. Herkesi burayı görmeye davet ediyoruz,' şeklinde konuşuyor.