Mersin'in Akdeniz ilçesi Barış Mahallesi'nde, bir vatandaşın evinde ve sokakta biriktirdiği tonlarca atık, belediye ekiplerince temizlendi.
Çöp Yığınları Sosyal Medyada Gündem Oldu
Barış Mahallesi 4516. Sokak'ta bulunan ve sosyal medyaya yansıyan çöp yığınları nedeniyle Akdeniz Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Zabıta Müdürlüğü ekipleri ortak bir çalışma gerçekleştirdi. Mahalle sakinleri, daha önce sürekli şikayette bulunmuştu. Zabıta ekiplerinin ikazlarına rağmen atıkları biriktirmeye devam eden vatandaşın evinin etrafı, sokak ve kaldırımlar tonlarca atıkla doluydu.
Temizlik Çalışmaları Başarıyla Tamamlandı
Ekipler, onlara ait iş makineleriyle birlikte tonlarca mobilya, tekstil, inşaat atıkları, çeşitli hurdalar ve otomobil lastikleri gibi çöpleri toplayarak kamyonlara yükledi. Sürekli uyarılara rağmen bu durumu sürdürdüğü için vatandaş hakkında Zabıta Müdürlüğü tarafından idari işlem uygulandı.
Zabıta Müdürü: Bu adres daha önce de temizlendi
Zabıta Müdürü Sabri Aytonğ, mahalle sakinlerinin şikayetleri ve yerinde yaptıkları son tespitler nedeniyle yasal işlem yaptıklarını belirtti. Aytonğ, "Bu adres daha önce de temizlenmesine rağmen burada yaşayan vatandaş sürekli çöp ve atık biriktiriyor. Halk sağlığını riske atan bu tür durumlara göz yummayacağız" dedi.
Çevre Koruma Müdürü: "Bu İş Meslek Haline Geldi"
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Yahya Kutlu, "Her türlü talep ve şikayeti dikkate alarak halkın temiz ve sağlıklı çevre hakkını korumaktayız. Burada yaşayan vatandaş bu durumu meslek haline getirmiş. Sürekli şikayet alıyoruz. Tekrar temizlik yaptık ve Akdeniz'in temizliği için çalışmalarımıza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Çöp ev Nedir?
Çöp, günlük yaşamda kullanılan, artık ihtiyaç duyulmayan veya kullanılmaz hale gelen maddelerin genel adıdır. Bu atıklar, organik ve inorganik olmak üzere iki ana gruba ayrılabilir. Organik çöpler, yiyecek atıkları gibi doğada kolayca parçalanabilirken; plastik, metal ve cam gibi inorganik çöpler, geri dönüşüm için işlenmelidir.
Çöp Ev Olayı Nedir?
Çöp ev, aşırı derecede eşya birikiminin olduğu, hijyenik olmayan koşullarda yaşam alanlarının oluşturulmasıdır. Bu evlerin tanımlanmasının nedeni, evdeki gereksiz eşya miktarının fazlalığıdır; çoğu zaman bir evden kamyonlarca eşya çıkarılacak boyuttadır. Bu durum, sadece fiziksel birikimle kalmayıp, aynı zamanda insan sağlığı ve çevre üzerinde ciddi olumsuz etkilere yol açabilir.
Çöp Ev İhbari Nasıl Yapılır?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2013 yılında Alo 181 Çağrı Merkezi'ni hizmete alarak, vatandaşların çöp ev ihbarlarını kolayca yapabilmesini sağlamıştır. Alo 181, 7 gün 24 saat hizmet vererek, çevre sorunlarına hızlı bir şekilde müdahale etmeyi amaçlamaktadır. İhbarlar, Bakanlık tarafından değerlendirilmektedir.
Çöp Ev Hastalığı Nedir?
Çöp ev durumu, genellikle "kompulsif biriktirme hastalığı" veya "istifleme bozukluğu" olarak adlandırılan bir psikolojik durumun sonucudur. Bu bozukluk, bireylerin gelecekte işe yarayacak düşüncesiyle, ihtiyaç duyulmasa bile sağlıksız koşullarda ve değersiz görülen tüm eşyaları biriktirmesi durumudur. Bu hastalığın tedavisi, profesyonel destek ve psikoterapi ile mümkündür.