Nizamettin ÖZMEN
ÇGD Akdeniz Şube Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada “Medyanın her geçen gün güç kaybettiğine ülkenin değişik illerinden; zaman zaman yayın kapatma, zaman zaman yayın yasaklama kimi zaman da haber yapanı cezalandırma şeklinde gelen haberlerle tanık oluyorduk. Son olarak Demirören Medya Grubu Akdeniz eklerini kapattığını duyurmuştu. Antalya özelinde sürecin nasıl başladığını hatırlamakta fayda var: Akdeniz bölge eklerinin Doğan grubundan Demirören'e geçişinden itibaren; önce dağıtım ağı YAYSAT kapandı. Gazeteleri Sabah'ın dağıtım ağı Turkuaz dağıtmaya başladı. Sabah gazetesinin matbaasını ve bölge ekini kapatmasının ardından gazeteler İzmir'de, Ankara'da basılmaya başladı. Bunun sonucunda kimi yerlere gazeteler ancak öğlen ulaşır oldu. Önce Posta Gazetesi bölge ekini kapatıp, kadrosunu küçülttü. Onu Milliyet takip etti. Sıra Hürriyet'e gelmişti; 2022'nin sonunda baskı tesisi kapandı, gazetenin baskı aletleri satışa çıkarıldı, 2023 başında kadro yarıya düşürüldü, gazete haftanın 5 günü çıkmaya başladı. Ağustos ayında operasyonun çapı iyice büyütüldü: Hürriyet, Milliyet ve Posta'nın Akdeniz reklam müdürleri işten çıkarıldı. Geriye bir avuç çalışan kalmıştı” diyerek medyanın sorunlarının gündeme alınmasını talep etti.
“ZİNCİRLEME ETKİSİ OLACAKTIR!”
“Antalyalı medya çalışanlarını zor günler bekliyor” diyen ÇGD Akdeniz Şube Yönetim Kurulu, “Bu durumun bölge medyasında zincirleme etkileri olacağını tahmin etmek zor değil. Örneğin; DHA'da İHA'da haber yapan kadroların yazdığı haberler, bu eklerde çıkıyordu. Şu an yerel gazeteler dışında sadece Milliyet'in eki kaldı o da bir sayfa olarak ana gazetenin içine alındı. Her haber ana gazeteye giremeyeceğinden, o bir sayfada da yerelde üretilen tüm haberlere yer verilemeyeceğinden; ajanslar da küçülmeye gidebilir. Yanıtını gönder diğer yandan ağırlıklı olarak bölge eklerine haber olabilecek içerik üreten belediyeler, STK'lar ve diğer bazı kuruluşların basın birimlerinin Akdeniz eklerinin kapanmasından nasıl etkileneceklerini önümüzdeki süreçte göreceğiz. Medya gruplarının tensikat/küçülme adı altında Türkiye genelindeki yerel yapılanmalarını bir bir kapatmaları, çok sayıda tecrübeli gazetecinin işsiz kalmasına neden olurken genç iletişimciler, öğrenciler ve mezun olup mesleğe yeni katılanlar için de zor günlerin habercisi” açıklamasında bulundu.
Konuya ilişkin görüş aldığımız Hürriyet Akdeniz Bölge Temsilcisi Salim Uzun, vekaleten yürüttüğü temsilcilik kadrosunu aldığını belirterek, arkadaşlarıyla yolların ayrılsa da bunun bir ayrılık olmadığını, ilerleyen günlerde yeni bir yolculuğa çıkılabileceğini ifade etti.