Mersin’in Silifke ilçesinde, Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olarak kabul edilen ve ‘kuş cenneti’ olarak bilinen Göksu Deltası’nda yangın çıktı. Geçtiğimiz hafta sonu Kum Mahallesi sınırlarında henüz bilinmeyen bir nedenle başlayan yangın, bataklık yapısı nedeniyle kontrol altına alınamadı. Cuma gecesi başlayan yangın, sabah saatlerinde kendiliğinden söndü. Yangında yaklaşık bin dönümlük sazlık alan kül oldu.

Sabiha Gökçen’de Uçuş İptalleri: Olumsuz Hava Koşulları Etkili Oluyor Sabiha Gökçen’de Uçuş İptalleri: Olumsuz Hava Koşulları Etkili Oluyor

Çevrecilerden Büyük Tepki

Göksu Deltası’nda neredeyse her yıl çıkan yangınlar, çevrecilerin tepkisine neden oluyor. Doğa ve yaban hayat fotoğrafçısı Nadir Köksoy, bölgenin 1994 yılında Ramsar Sözleşmesi kapsamında ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edildiğini hatırlatarak yeterince korunmadığını belirtti. Köksoy, “Özellikle rüzgârlı gecelerde çıkan yangınlar sabaha kadar kendiliğinden sönene kadar devam ediyor. Alan bataklık olduğu için müdahale edilemiyor ve bunu fırsat bilenler bölgeyi imara açmak için kasıtlı olarak yangın çıkarıyor” dedi.

Nesli Tehlikede Olan Türler de Zarar Gördü

Bölgenin endemik bitkiler ve nesli tehlike altındaki kuş türleri için kritik bir yaşam alanı olduğunu vurgulayan Köksoy, şu ifadeleri kullandı:

“Kum zambakları ve saz horozu gibi türler bu bölgede yaşamaktadır. Göksu Deltası, Türkiye’nin en önemli göç yollarından biridir. Her yıl çıkan yangınlar binlerce kuşun ölmesine neden oluyor. Bölgenin korunmasını ve artık yanmamasını istiyoruz.”

Göksu Deltası’nın Önemi

Uluslararası öneme sahip ve dünyadaki sayılı deltalar arasında yer alan Göksu Deltası, birçok endemik bitkiye ev sahipliği yapmaktadır. Toplam alanı 10 bin hektar olan delta, Türkiye’de yaşayan 450 kuş türünün 334’üne yaşam alanı sağlamaktadır. Silifke’nin güneyinde, Göksu Irmağı’nın oluşturduğu kıyı ovası üzerinde yer alan bölge, göçmen kuşlar için hayati önem taşımaktadır.

Kaynak: İHA