Zincir marketlerde satılan etlere dikkat etmemiz gerek” diyen Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, Diyanet İşler Başkanlığı’na dilekçe yazdığını belirterek, “Zincir marketler dini vecibelerimizle oynuyorlar. Bu kurban değildir. Ben Diyanet İşleri Başkanlığı'na dilekçe verdim. Bu üç harfli, zincir marketlerde korkunç bir de rant dönüyor. Kurban Bayram günlerinde kesilir. Bayramın birinci günü gidip marketlerden et almak kurban olmuyor. Sabah saat 10.00’da markete gidip kurban alınca, o kurban ne zaman kesildi de size kurban olarak satılıyor. Bu kurban olmuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’na dilekçe verdim bu konunun önüne geçilmesi için. Ticaret Bakanlığı’nın bile bu işi ele alması gerekiyor. Kurbanın kilosu 250-300 TL arasındaysa bu marketler 500 TL’den satıyor. Yarısı peşin yarısı vaat deniliyor. Zaten ana parayı alıyor bir de yani bile taksitlendiriliyor. Kurbanlık bile taksitlendiriliyor. Beş sene sonra böyle giderse yani bizim kurban, dini, vecibelerimizle ticaret yapmış olacaklar” dedi.

A W225500 01

“ASGARİ ÜCRETLİ KURBAN KESEMEZ”

Kurbanlık fiyatlarıyla ilgili konuşan Başkan Osman Yardımcı, “Fiyatlar şu an il il değişiyor. Küçükbaş Antalya’da kilo başı 250-300 TL’den satılıyor. Kesim ve et teslimi istenirse 300 TL ve üzerine çıkabiliyor. Ortalama bir küçükbaş hayvan 50-60 kilogram. 60 kilogram kurbanlık için 18 bin- 20 bin TL arasında fiyat ödeniyor. 50 kilogramlık bir kurbandan 23-24 kilogram et çıkıyor. Büyükbaş içinde aynı fiyat geçerli. Büyükbaşların da kilogramı 300 TL’den gidiyor. Şu anda da piyasa biraz geriledi. Fiyatlarda düşme var. Biz günü gününe açıkladık. Bayramlarda hep birileri vardır. Kurbanlık az elimizde kalmadı derler. ‘Hayvanımız yok, malımız yok’ derler herkes koşturur hayvan alır. Sonra fiyatlar düşer. Biz bunun önüne geçmeliyiz. Türkiye Cumhuriyeti'nde şu anda herkese yetecek kurbanımız var. Fiyatlar normal. Geçen seneye göre yüzde 100 artsaydı ben üç yüz kırk lira ederdi. Demek ki yüzde yüz bile zam yok. Vatandaşın tabii alım gücü de yok. Bugün bir asgari ücret 17 bin lira ile gidip iyi bir kurban alamaz. Ortalama bir kurbanın fiyatı 20 bin TL, asgari ücretli bunu alamaz” dedi.

A W225671 01

“ETLER ÇÖPE GİTMESİN”

Sağlık ve hijyen konusu hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Yardımcı, “Vatandaşlar kurbanını illa ilk gün keselim diye bir ısrara girmesinler. İkinci gün kessinler. Üçüncü gün kessinler. Acele etmesinler. Belediyelerimizin hepsinin kesim yerleri var, ücretsiz kesim yapılıyor. İlk gün keseyim diye ısrara girmeyin ikinci günü kes, üçüncü günü kes. Yoğunluğun önüne geçilir bu böylelikle. Böyle olursa hem yoğunluğun hem de kendini kesenler oluyor. Dikkat ederseniz bayramın birinci günü hastanelerde kol kesme, bacak kesme, el kesme vakaları dolup taşıyor. Daha az yaralanma olur. Biz bir dini vecibelerin yerine gelmesi için ve sağlıklı olması için toplu kesim yerlerinde belediyelerde ve çoğu kurban satan arkadaşlarımız da düzgün ve titiz koşullarda mezbalar oluşturulmuş. Bu alanlara yönelmekte fayda var. Sağlık ve hijyen konusuna da dikkat edilmesi gerekir. Hemen kesip gezmeye gidelim deniliyor. Kurban için birinin bir gününü vermesi gerekiyor. Kesim yaptıktan sonra etleri atıyoruz, dolaba gezmeye gidiyoruz. Sonra et yeşermiş, et bozulmuş bu da önemli. Bakın o etin bir sıcaklığı var. Bu sene de tam tehlikeli bir zamana denk geliyor. Hava çok sıcak. Çok sıcak bir zamanda et kesiyoruz. Bu etin kendine ait bir sıcaklığı, havanın da sıcaklığı var. Bir de poşete konulduğu zaman bu et bozulur. Son 5 yıldır kurban etlerinin bir kısmı bozuluyor. Son 5 yılda çöpe atılan etlerin yüzdesi 20’ye düştü. Sağlık ve hijyene dikkat edilmeli” diye konuştu.

Borsa'da Haftalık Yükseliş: Hisse Senetleri, Dolar ve Altın Değer Kazandı Borsa'da Haftalık Yükseliş: Hisse Senetleri, Dolar ve Altın Değer Kazandı

Muhabir: Arda KIR